Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Варна ще участва в регатата Тол Шипс
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 16.04.2010Коментари (0)1329
© Impact Press Group
Няма вероятност участието на Варна в тазгодишното издание на регатата „Тол Шипс" да се провали. Това заяви кап. Тома Томов, един от тримата проект-мениджър в Организационния комитет. Арестът на председателя на комитета Борислав Гуцанов е довел до застой в организирането на проявата. Провеждането на престижната морска надпревара обаче е въпрос на мобилизация, смята кап. Томов.

Около организацията има редица нерешени проблеми, стана ясно по време на среща на областния управител Данчо Симеонов с Организационния комитет на регатата. По предварителни разчети, които подлежат на актуализация, варненското домакинство на „Тол Шипс" ще струва около 200 000 лева. Парите трябва да са подсигурени в Общинския бюджет, но дали е така, организаторите не се наеха да потвърдят. Сметката дотук показва, че за таски и разноски по посещения на чуждестранни гости са похарчени 30 хиляди лева. Доста средства се очакват от спонсорски договори. Такива обаче все още не са подписани.

Все още няма решение на Министерски съвет за освобождаване на гостуващите кораби от пристанищна такса. За целта ще се търси съдействие лично от премиера Бойко Борисов, като ангажимент за това пое областният управител. Според Данчо Симеонов трябва да бъде сменен председателя на Организационния комитет и да бъде избран патрон на събитието.

Варна е едно от четирите пристанища, които ще приютят ветроходите в тазгодишното издание на „Тол Шипс". Градът ни ще е домакин от 21 до 24 май. Броят на заявените за участие ветроходи е 24. От тях 9 са от най-високия клас "А". Във варненското пристанище се очаква да акостира 109-метровият властелин на регатите - руският „Мир". Освен с височина, ветроходът се отличава и с дължина - два пъти по-голяма от тази на „Калиакра", разкри кап. Томов, който е и капитан на българската баркентина. Ветроходите ще пристигат от стари морски сили като Русия, Италия, Испания, Франция и Великобритания. Очакват се и два военни кораба от по-далечни страни като Индонезия и Оман.

Според програма, публикувана на официалния сайт на регатата, корабите ще тръгнат от гръцкия Волос на 9 май. Варна ще е домакин от 21 до 24 май. От 27 до 30 май регатата ще е в Истанбул, а от 4 до 7 юни - отново в Гърция, но този път в Лаврион. По време на престоя си във Варна екипажите ще посетят емблематични места във Варна. Моряците ще участват в традиционното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура. Преди тръгване ветроходите ще направят най-голямата морска атракция - Парадът на ветрилата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: