Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Варненец разчете първия календар на Вавилон
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 15.02.2010Коментари (0)1273
В науката съществуват различни и противоречащи си виждания за това какви са били знанията на древните цивилизации за звездното небе, а също и как и кога те са били обединени в система, дала началото на астрономията и астрологията. Причините за споровете, както и аргументите в тях, не са само научни. В много случаи те могат да се определят като идеологически, религиозни, а защо не и политически. На този фон варненският изследовател на звездната наука на Вавилон Румен Колев хвърля ръкавицата към доминиращите в момента теории с едно наглед съвсем просто откритие, което може да преобърне представата за това кое от известното досега за древна Месопотамия е мит и кое реалност.

Отправната точка и предметът на неговото проучване е т.нар. вавилонски астролаб. Това е карта на звездното небе, с нанесени на нея 12 месеца, във всеки от които на небето изгряват по три звезди. Познати са различни графични варианти на тази астрономическа схема, но тяхното съдържание приблизително е едно и също. През ХХ век много учени са изследвали вавилонския астролаб, неговото предназначение и смисъл, но в крайна сметка най-големият спор се е разразил около датирането на това свидетелство за древната наука.

Според т.нар. панвавилонисти това е паметник, идващ от 4000 години преди Христа, който показва, че в тази епоха в Месопотомия е съществувала изключително развита цивилизация, притежаваща сериозни знания по астрономия. Техните аргументи обаче са оборени и в крайна сметка астролабът е отнесен към много по-късно време, като по този начин се разбива и теорията, че въпросната древна цивилизация изобщо е съществувала.

Това, което прави варненецът Румен Колев, е нещо елементарно, което за съжаление никой преди него просто не се е сетил да направи. Използвайки компютърна програма, достъпна дори и в интернет, той копира модела на звездното небе, показан в древния текст, и изчислява кога всъщност е било възможно небесните тела да са били в такава конфигурация над Месопотамия.

Резултатът е поразителен за самия него - 5500 г. преди Христа! Според изследователя това просто доказателство показва, че древните хора са знаели за звездите много повече, отколкото подозираме. Оттук насетне остава да търсим отговора на друг въпрос, как именно са ги придобили и дали част от митологията на древността не трябва да се причисли към историята.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: