Варненски ентусиасти възраждат грамофона

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:18 / 07.04.2010
719
Сдружение "Морско синьо" започва акция "Да спасим винила". Ентусиастите агитират да се възроди слушането на грамофонни плочи. Първата част на акцията е серия музикални партита, наречени "Грамофония". Те ще се организират в избрани четвъртъци от 20:00 часа в бар Blues Brothers на ул. "Цариброд" 19. Акцията започва на 8 април.

Музикалната концепция и изпълнението са на Добромир Тодоров - Soulmate, водещ на музикалното предаване „45 оборота в минута" в ефира на Радио Варна. За първото парти той се е спрял на стила „Фънки". Всеки, който желае, може да носи плочи и да чуе на място любимия си изпълнител. Входът е 1 лев.

Желанието ни е да възродим ритуала „слушане на грамофонни плочи", изключително необходим за пълноценното общуване с музиката - както с материалния носител, така и с обложката на плочата. И за двата компонента до ден днешен не е създадена по-добра алтернатива.

Виниловата плоча е единственият музикален носител, при който извличането на звука става по механичен път (също както при акустичните музикални инструменти). Всяко цифрово възпроизвеждане (компактдиск, mp3 и т.н.), е симулация на механично произведен звук, но не и реален такъв. Поради тази причина плочата възпроизвежда записания звук възможно най-правдоподобно. Обложката съдържа и чисто фактологически данни за изпълнители, музиканти, заглавия на песни, образователна информация... Изобщо, тя представлява голямоформатна арт продукция, която не може да се сравни с тази при компактдиска, а при mp3 такава изобщо липсва.

Проектът „Да спасим винила" предвижда още лектории за историята на виниловите плочи, за виниловата индустрия в момента, за албуми, лейбъли, технологии за производство, грамофони. Колекционерите и феновете на винила ще могат да обменят информация, да разменят или подаряват грамофонни плочи, да предлагат носители от личните си колекции за музикалните партита „Грамофония".


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).