Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Варненски ученици вдигат град на Луната
Автор: Екип Varna24.bg 18:22 / 09.04.2010Коментари (0)1255
© Impact Press Group
След като цялата страна ходи на почивки във Варна, на варненци не им остава нищо друго, освен да колонизират Луната. Поне това са направили учениците от математическата гимназия в града, които участват в кръжок към обсерваторията в града. С няколко свои проекта те грабнаха на три пъти втора награда в престижен конкурс на американската космическа агенция НАСА.

Повечето им предложения представляват симулативни модели на космически колонии, които могат да бъдат посещавани от гости, с оглед на най-нашумелия напоследък в САЩ туризъм - този в Космоса. В проектите им има предвидени места за почивка и развлечения, за да не скучаят гостите на Луната, след като, по думите на един от учениците, "Те са затворени в един огромен космически "Биг брадър", при който биват непрестанно наблюдавани".

Тийнейджърите са от различни училища в града, като всяка група поотделно разработва свой проект на колония - на Марс, на Луната, в открития Космос. Небесните градове носят имената "Хемус", "Тангра", "Варна", "Мая".

Всички космически колонии са пръстеновидни, като се състоят от различни модули, между които туристите могат да се придвижват. В средата на два от тях са разположени паркове с растителност, а на друга от базите тече изкуствена река.

Лунната база, която е донесла единия от престижните призове на варненци, е на две нива - под и над лунната повърхност. Долното ниво е скрито в лунен кратер, което го прави защитено от радиация. На второто пък са изградени центрове за развлечения на туристите. "На Луната гравитацията е 6 пъти по-ниска от тази на Земята. Затова, ако човек отскочи там, ще скочи 6 пъти по-високо и ще се приземи 6 пъти по-бавно", разказва Иван Лазаров, един от учениците, създали проекта. "Затова сме направили такива развлечения, които да използват тези забавени и смешни движения, които хората правят в подобна атмосфера. Има например школа за лунни танци - всъщност нормални, но изпълнявани в условията на по-различна гравитация. Има и лунен цирк".

Космическите туристи, които гостуват в колонията, ще се хранят с лунни водорасли, които се отглеждат там в специални условия. Тъй като имат нужда и от месо обаче, за да не изгубят ценни вещества, в колонията се отглеждат и генномодифицирани риби с размери, по-големи от естествените.

Тийнейджърите имат и друго задание от щатската космическа агенция - да ловят астероиди убийци. Те откриват неидентифицирани до този момент космически тела върху снимки, заснети с телескопи на НАСА. Най-много астероиди е открил докторант от БАН - Кольо Дангов, който е засякъл 10 небесни тела. Варненци са открили 4, а ученици от Шумен са се записали в небесната история с един регистриран астероид.

Много от участниците в кръжока вече са завършили и учат в "космически специалности" като астрофизика във Великобритания, разказва ръководителката Весела Радева.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: