Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Васил Стоянов, ловец на змии: Бях в първи клас, когато ходих на лов за пепелянки
Автор: Екип Varna24.bg 18:06 / 14.07.2009Коментари (0)8123
22-годишният Васил Стоянов е студент по Международни икономически отношения в Икономическия университет във Варна. Засега съм неженен, неосъждан и не работя, описва себе си младият любител на влечугите.

- Какво Ви свързва със змиите?
- От малък изпитвам влечение към фауната на България и винаги ми е бил интересен прекия контакт с дивите животни. Още от дете събирах в къщи всякакви животни. У нас беше като зоопарк. Имах дори и влечуги, земноводни. Ловя змии от много малък - някои с голи ръце, други - с уреди като щипци, куки и други подобни. Предпочитам да нямам пряк контакт с отровните видове. Доскоро с приятелката си отглеждах в къщи и питон. Беше стигнал около 2 метра, но изгоря при пожара, който унищожи Терариума. Бях го поверил там за кратко, тъй като работих през лятото и не можех да го гледам.
Всъщност вече не е необичайно да гледаш питон. Много хора отглеждат в домовете си змии, а питонът е красиво, мускулесто животно с големи размери. Може да достигне 7-8 м и 40-50 кг.

- Хапала ли Ви е змия?
- Не, не съм допускал.

- По силата на договор с общината ще се отзовавате на сигнали на граждани за змии в населени райони. Как Ви откриха от община Варна?
- Чрез един мой приятел, който имаше експозиция от змии в Природо-научния музей. Той е насочил общинската администрация къв мен.

- Наложи ли се вече да се отзовете на сигнали на граждани?
- Да, помолиха ме да отида да проверя двора на една детска градина в Морската градина, но уви нямаше нищо. Бяха убили един безкрак гущер, който прилича на змия, но не е. По принцип в Морската градина е напълно възможно да се видят змии, но те няма да стоят и да ме чакат, докато пристигна. Дори и да се отзова в рамките на 20-30 минути, змиите не стоят на едно място.

- Оптимист ли сте тогава за ефекта от ангажимента Ви към общината?
- Естествено, че ще има положителен резултат. Най-важното е, че гражданите ще се успокоят, като знаят, че има кой да се погрижи за тяхната безопасност. Разбира се, необходима е и просвета, така че хората да разберат, че змията не е същество, надарено със свръхестествени сили, а бизобидна животинка, която си лази по земята най-спокойно.

- Кои са най-често срещаните видове змии тук?
- По принцип на територията на страната ни с най-голяма популация са водните змии, които са абсолютно безобидни. След тях най-разпространени у нас са пепелянките. На практика пепелянките и усойниците са отровните змии, които представляват опасност за населението по нашите географски ширини. Усойниците обаче обитават над 1500 м надморска височина, затова се срещат по планините.
Ако човек знае какво да гледа, няма начин да сбърка змията. Хората обаче масово не различават змиите. Пепелянките и усойниците например са от род Vipera и имат много сходна украска на гърба си - зигзагообразна ивица напомняща ромбчета. Фигурките са черни на сив фон.

- Какво ще правите със змиите, които хванете?
- Змиите, хванати на територията на община Варна, ще бъдат пускани в гори или безлюдни местности, където няма да могат да правят проблеми на хората.

- А кое е най-интересното животно, което сте хващали досега?
- Всяко си има собствен чар.

- И все пак сигурно някое е било по-голямо предизвикателство за Вас?!
- Пепелянка, разбира се. Тя е отровна и опасна, така че има тръпка при ловуването й. Бях в първи клас, когато ходих на лов за пепелянки и тръпката е несравнима.

- Тогава ли хванахте първата си змия?
- Да, беше през лятната ваканция. Даже тогава ме нажилиха оси по глезена и аз помислих, че ме е ухапала змия, но не беше така.

- Какво ще посъветвате хората, ако им се наложи да се предпазят от змии?
- Змията по принцип избягва хората, но ако случайно човек премине покрай нея, просто не трябва да я закача. Змията няма да тръгне да гони някого. В реалността не е като по филмите, при които гигантски анаконди преследват хора и пр. В съзнанието на народа битуват много митове за змиите. Аз лично съм чувал небивали истории за смоци каменохвъргачи, за змии, които пият мляко от кравите, ядат добитъка и т.н. Това са глупости, които нямат нищо общо с реалността. Често срещано е дори разбирането, че таралежите ядат змии. Това не е вярно. Змията е дневно активно животно - пече се на слънце и събира енергия през деня, а привечер най-много да си хване мишчица или нещо друго. Таралежът пък е нощно активно животно. На латински родът му се нарича Insectivora, което буквално преведено означава "насекомоядно". Таралежът се храни с бръмбърчета, червейчета и други подобни. Той не напада змии или ако все пак го направи, трябва да е зверски гладен, но би налетял само на някоя съвсем малка змия.

- Какво би трябвало да направи човек, ако го ухапе змия? По филмите обикновено отровата се изсмуква...
- О, не, не. Не е хубаво да се изсмуква отровата, защото лигавицата има много висока усвояемост по отношение на всички вещества, които попадат в устата. Особено ако имаме афтички, ранички или болни зъби, отровата може много бързо да проникне сякаш е венозно инжектирана. Ако ни ухапе неотровна змия, е достатъчно да дезинфекцираме мястото с йод, риванол или спирт. Ако настъпим замаскирана в тревата пепелянка и тя ни ухапе, трябва да се обърнем към Токсикологията на Военна болница. Там има серуми и противоотрови.

- Има ли други толкова запалени любители на влечугите във Варна? Имате ли си клуб например?
- Има много почитатели на тези животни във Варна, но клуб си нямаме. Преди да изгори, Терариумът беше средище на любители, биолози или хора, които се интересуват от влечугите.

- А в момента какви домашни любимци имате?
- Сега имам малко крокодилче и африкански мини таралежчета. Те са много симпатични животинки - имат размера на хамстер, бодлички и бяло коремче. Отглеждам си ги в терариум. Крокодилът ми е в аквариум с лампа, която да го топли.

- Гледани в домашни условия, влечугите изискват ли много грижи?
- Влечугите по принцип не изискват чак толкова много грижи специално за хранене. Ако човек им предостави необходимите условия за живот, може да ги "забрави" за месеци без това да се отрази на здравословното им състояние. Подходящи са за домашни любимци, макар и по-нестандартни. Всъщност тези атрактивни животни от десетина година имат много почитатели у нас, но манталитетът в страната ни е такъв, че мнозинството от хората все още са твърде скептични. В Западна Европа отглеждането на терариумни животни е популярно хоби. Това важи и за влечуги, и за земноводни, и за паяци и скорпиони.

- Може би все още тези животни са по-скъпи за нашите стандарти?
- Не чак толкова. Един питон може да се намери за 200-300 лв., а едно чихуахуа струва от 400 лв. нагоре. Разбира се, нещата много зависят и от вида на животните. Има видове, които са по-скъпи и са за ценители.

- А Вие за какво животно си мечтаете?
- Засега съм си набелязал галапагоска костенурка, обаче ще трябва да поработя доста, за да си я купя. Тя излиза около 2000 евро, но на стотина година става над 300 кг и е сред редките видове.

- Със сигурност ще ни надживее...
- Да, но нали костенурката на Чарлз Дарвин все още е жива и живее в Кралския музей в Лондон?!

- И все пак общуването с котки и кучета не е ли по-лесно?
- Имам си и котенце, но то се оказа темерут, защото всяка улична котка е по-любвеобилна от него. Котката ми определено е с характер.

- Защо се насочихте към Международните икономически отношения, а не към биологията например?
- Когато кандидатствах преди 3-4 години, не очаквах биологията да ми даде достатъчно широки възможности за развитие.
Би било хубаво, ако Варна отново има Терариум. Ако той се направи както трябва, би бил чудесна атракция за туристите и жителите на града.

Източник: chernomore.bg




Още по темата: общо новини по темата: 5
05.08.2009 »
14.07.2009 »
09.07.2009 »
29.06.2009 »
25.05.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: