Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Веселин Юнаков: Впечатлен съм от занаятчиите в Истанбул
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 11.11.2023Коментари (0)595
©
Бих искал да кажа, че съм много впечатлен от занаятчиите в Истанбул, и че все още спазват традициите си от преди 100-150 години. Това каза в предаването "Куфарът на фокус", на Радио "Фокус" Веселин Юнаков, създател на сладкарница. "И това споделям с всеки, че когато излезеш от хотела, има ваксаджия, който може да ти почисти обувките, малко по-надолу ако се разходиш, виждаш човек, който пече кестени, друг пече царевица, трети продава гевреци със сусам току-що изпечени. И в това има една магия и една много хубава атмосфера придава, защото те връща в миналото. И всеки ден от нас има някаква малко или много носталгия към 70-те към 80-те години", разказа Юнаков.

Турците така, както следят тенденциите в модата, в архитектурата, в строителството, така следят тенденциите и в кулинарията, добави той. По думите му, те умело могат да съчетават традиционната ориенталска кухня с модерната кухня. И в момента страната е една от най-добрите дестинации за кулинария, за ресторанти и вкусна храна, а Истанбул е водеща дестинация.

"Смятам, че тя в близките години даже ще е настигнала и ще се отличава много по-добре от Дубай. Както и в България, всичките топ готвачи мечтаят за Michelin звезда или най-малкото да бъдат поставени в гайда, който всяка година излиза като тухличка, една много красива, хубава книга, в момента има и онлайн. Първо трябва да бъдеш препоръчан от самия гайд, и след това вече да се бориш за звезда. Така, както нашите топ готвачи напоследък говорят само за Michelin звезди и всеки мечтае за това, така и турците не са по-малко назад, те също се стараят страшно много и имат огромното желание да притежават Michelin звезди. Те вече са се с една крачка пред нас, защото вече доста ресторанти от Истанбул присъстват в гайда за препоръка на места за хранене" добави Веселин Юнаков.

Той разказа още, че винаги тръгва за Истанбул в 06.00 сутринта, за да може около 08.30 да бъде на границата. Човек е хубаво да спазва всичките ограничения по пътя, защото има доста полицаи, особено преди Свиленград. Но е хубаво да заредите в Турция, защото е по-ниска цената на бензина. След като преминете българската граница ще трябва да платите една минимална такса за това, че колата ви преминава през някакви препарати, за да може да пребивава на турска територия. На границата ви проверявт документите, задължително трябва да имате Зелена карта. Преминавате турската граница, след това вече има две-три бензиностанции след границата, на които може да си купите електронна винетка, да прибавите 20 или 30 лева във винетката, за да можете да преминавате лесно по техните пътища.

На връщане, ако сте превишили скоростта по магистралите, на границата ви проверяват номера на колата, установяват дали сте карали с висока скорост, и съответно си плащате глобата на място. Задължително трябва да се плати с карта.

Ограничението 120 можете да превишите леко със 120, 125 до 130, но да знаете, че оттам насам навсякъде през всичките пътища има много полицаи и има много камери. 

Ася Александрова








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
50-ото Народно събрание
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Газова криза
Зверство срещу 18-годишно момиче
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: