Веселин Юнаков: Впечатлен съм от занаятчиите в Истанбул

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:56 / 11.11.2023
601
Бих искал да кажа, че съм много впечатлен от занаятчиите в Истанбул, и че все още спазват традициите си от преди 100-150 години. Това каза в предаването "Куфарът на фокус", на Радио "Фокус" Веселин Юнаков, създател на сладкарница. "И това споделям с всеки, че когато излезеш от хотела, има ваксаджия, който може да ти почисти обувките, малко по-надолу ако се разходиш, виждаш човек, който пече кестени, друг пече царевица, трети продава гевреци със сусам току-що изпечени. И в това има една магия и една много хубава атмосфера придава, защото те връща в миналото. И всеки ден от нас има някаква малко или много носталгия към 70-те към 80-те години", разказа Юнаков.

Турците така, както следят тенденциите в модата, в архитектурата, в строителството, така следят тенденциите и в кулинарията, добави той. По думите му, те умело могат да съчетават традиционната ориенталска кухня с модерната кухня. И в момента страната е една от най-добрите дестинации за кулинария, за ресторанти и вкусна храна, а Истанбул е водеща дестинация.

"Смятам, че тя в близките години даже ще е настигнала и ще се отличава много по-добре от Дубай. Както и в България, всичките топ готвачи мечтаят за Michelin звезда или най-малкото да бъдат поставени в гайда, който всяка година излиза като тухличка, една много красива, хубава книга, в момента има и онлайн. Първо трябва да бъдеш препоръчан от самия гайд, и след това вече да се бориш за звезда. Така, както нашите топ готвачи напоследък говорят само за Michelin звезди и всеки мечтае за това, така и турците не са по-малко назад, те също се стараят страшно много и имат огромното желание да притежават Michelin звезди. Те вече са се с една крачка пред нас, защото вече доста ресторанти от Истанбул присъстват в гайда за препоръка на места за хранене" добави Веселин Юнаков.

Той разказа още, че винаги тръгва за Истанбул в 06.00 сутринта, за да може около 08.30 да бъде на границата. Човек е хубаво да спазва всичките ограничения по пътя, защото има доста полицаи, особено преди Свиленград. Но е хубаво да заредите в Турция, защото е по-ниска цената на бензина. След като преминете българската граница ще трябва да платите една минимална такса за това, че колата ви преминава през някакви препарати, за да може да пребивава на турска територия. На границата ви проверявт документите, задължително трябва да имате Зелена карта. Преминавате турската граница, след това вече има две-три бензиностанции след границата, на които може да си купите електронна винетка, да прибавите 20 или 30 лева във винетката, за да можете да преминавате лесно по техните пътища.

На връщане, ако сте превишили скоростта по магистралите, на границата ви проверяват номера на колата, установяват дали сте карали с висока скорост, и съответно си плащате глобата на място. Задължително трябва да се плати с карта.

Ограничението 120 можете да превишите леко със 120, 125 до 130, но да знаете, че оттам насам навсякъде през всичките пътища има много полицаи и има много камери. 

Ася Александрова

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Азис пържи кюфтета за Галена на морето
Тони Димитрова каза на кого не прощава
Две носителки на титлата "Мис България" влизат в "Островът на 100...
Валя Балканска: Янка Рупкина да си гледа работата
Къде отиват парите на Матю Пери, който почина при загадъчни обсто...
За пръв път! Археолози откриха цяла статуя в Хераклея Синтика


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).