Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Весо Портарски: "Унгарски танци на Тенерифе" показва шарените истории от живота
Автор: Живко Кръстев 16:17 / 12.06.2024Коментари (0)1826
©
Сборникът с разкази "Унгарски танци на Тенерифе“ показва шарените истории от живота и комичността на различните смехотворни, тъжни и нелепи моменти в него. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ писателят Весо Портарски.

Тенерифе е мястото, където писателят и семейството му бягат от пандемията и сивотата на берлинската зима, и част от интересните преживявания се превъплътяват в разкази.    

"Когато нещо ме жегне, когато нещо ми хареса, сядам и го описвам по свой си начин, и така стават историите,“ обясни писателят и добави, че така са се появили и 4-те му книги на немски и стихосбирката на английски език. 

По думите му хуморът е мостът, който обединява хората, докато политиката ги разединява. За него в сложните времена, в които живеем в момента, е хубаво човек да има отдушник, да се смее над нещата и да ги поглежда от комичната им страна. "Идеята ми е точно това – да обърна внимание по хумористичен начин, че разликата между народите и културните различия може да се погледнат от страната на смеха. Това е и терапия – когато човек се смее, когато може да се надсмее над себе си и на проблемите си, тогава той фактически е намерил решенията им.“  

Според Весо Портарски човекът е човек като е на път, когато човек има възможност да се открие на останалия свят, да преживее нови неща, да се запознае с нови хора. "Това за мен е еликсир на живота – да пътувам. Винаги поощрявам млади писатели, които искат да пишат на базата на своите изживявания, да пътуват сами. Защото по този начин ти успяваш да се потопиш наистина в ритъма на живота, да влезеш малко в дълбочина, да провокираш, да изживееш неща,“ сподели той.

За него всеки човек е уникален и представлява интерес за изучаване. Това обуславя и интересът му към хората от различни националности, раси, професии, социални кръгове. Описва Берлин – мястото, където живее, като открит и свободолюбив град, като място за обмяна на идеи, в който живеят над 100 националности. "Движещата енергия там все още енергията на изкуството, на креативността, което се среща много рядко или може би никъде не съм го срещнал на друго място в този аспект. Там е нормално да седиш на една маса и да пиеш вино или кафе с 10 човека от 10 страни и всеки да представлява различна форма на креативност – архитекти, фотографи, певци. И този обмен и откритостта на хората ме вдъхновява и ме държи там толкова дълго време.“  

 

Представянето на книгата "Унгарски танци на Тенерифе“ ще се проведе на 12 юни от 18.30 часа в бар "Сингълс“ в НДК под музикалния съпровод на хенгдръма на художника и музикант Николай Димчевски – Ника.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: