Ветроходите от "Тол шипс" влизат в изложба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:17 / 11.05.2010
873
Ветроходите, които ще акостират във варненското пристанище в края на май, ще влязат и в изложба. В момента по нея усилено работи варненският художник Светлин Ненов. Това, което го е провокирало като творец, е регатата „Тол шипс - Исторически морета 2010", на която градът ни домакинства. „Винаги съм мечтал България, която е морска държава, да има ветроходи. Много се радвах, когато през 1984 г. се появи „Калиакра". А сега тук ще пристигнат най-големите ветроходи от цял свят. Ще има над 10 кораба от клас „А".

Изключително приятно и радостно събитие е да видим толкова платна на едно място. Това беше основен мотив и катализатор за раждането на тази изложба", обясни вдъхновението си художникът. В ателието му кипи усилена работа, защото времето не е много, а амбициите му са големи. Напълно готов е със 7-8 работи. Надява се да успее да направи поне още толкова. Идеята е да бъдат експонирани на морска гара.

И при цикъла с ветроходите Светлин Ненов остава верен на характерния си маниер на художник. Повечето картини се нарисувани в неговия полуабстрактен стил. Отново доминира светлата гама. Този път обаче си е позволил известна забежка. „Конкретният повод с идването на тези ветроходи ме подтикна да навляза по-надълбоко в реалистичното им изобразяване. Затова в някои от картините се забелязва малко по-голям натурализъм, отколкото е типично за моите неща. Могат да се видят зелените платна на немския „Александър фон Хумболд", белите на руския „Мир". Не съм сигурен за полския „Дар Млодиежи" дали ще пристигне. За последно оставих да нарисувам „Калиакра", допълни художникът.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).