Виктория Бешлийска: "Васил" - чрез този филм обобщавам 2023 година 

Автор: Благой Иванов
Коментари (0)
14:43 / 24.12.2023
1024
Много и различни фактори оформят личността на човека, и един от тях са традициите, различни за всеки район и за всяко семейство, но стъпвайки върху тях, човек изгражда своята идентичност, изгражда както собствената си ценностна система, така и тази на обществото. Това каза в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов писателят Виктория Бешлийска. "Коледата и традициите на Коледа са важни за хората, защото традициите са нещо, което се наследява. И с тях наследяваме нещата от нашето детство. Човек през традициите има възможността да си припомни тези съкровени моменти от нашето детство, с които ни свързват най-чистите и съкровените неща.“

Виктория Бешлийска сподели още, че Коледа е времето, когато има повече свободно време за гледане на филми и си има собствена традиция "с поне килограм мандарини пред себе си, пълна тишина вкъщи и това, което дават по телевизията или това, което си пусна“. Писателят посочи, че любимият й коледен филм е "Ваканцията“ – една много приятна романтична комедия, която заради красивите актьори и заради красивите две сюжетни линии, които се преплитат, никога не й омръзва да гледа. "Темата "Коледа“ може да е много по-широка. Друго нестандартно предложение за коледен филм е един изключително любим мой филм за всички времена – "Широко затворени очи“. Цялата тази визуална естетика, всичко, което има в него, мистиката, всички преплетени теми, актьорската игра – това е нещо любимо мое. Това е филм, който по много разобличаващ начин говори за деликатни теми, като кризите на семейните отношения, за това кога губим представата къде сме, кое е сън и кое е реалност. В този филм, бидейки гледан отново и отново, можеш винаги да откриеш нови неща,“ смята тя.

За Виктория Бешлийска любими филми са тези, които оставят силен емоционален отпечатък в съзнанието на хората. "Когато казвам любим филм, аз имам предвид нещо, което може да съм гледала преди повече от десет години, но го помня, защото по някакъв начин е оказало невероятно въздействие върху мен. Например един такъв филм за мен е "21 грама“ с Шон Пен и Наоми Уотс. Невероятна драма, която също така отваря толкова много полета за размисъл.“ Други такива примери за добри филми със силни истории и въздействащи визуално и на различни нива са: "Изневяра“ с Ричърд Гиър, "Необратимо“ с Венсан Касел и Моника Белучи. По думите й "Мостовете на Медисън“ е един от въздействащите филми, който стъпва на равна нога с книгата. "Това е един от онези случаи, когато не можеш да кажеш кое е по-добро: книгата или филма,“ обясни писателят.

"Смисълът на драматичното изкуство е в това да бъде катарзис за всеки един човек и да оцени чрез него живота си. Това е начин наистина да измериш и през собствената си призма всичко онова, което носиш отвътре. Ето например "Необратимо“ е филм, който буквално те изправя пред едни от най-големите човешки страхове: с физическо насилие, със загуба на памет, с клинична смърт. Това са много тежки неща, и когато ти ги гледаш посредством екрана, на практика няма как да не направиш тази рефлексия навътре. И това ти позволява да влезеш в собствения си лабиринт,“ обясни още писателят.

Виктория Бешлийска разказа още, че в последните години наваксва с гледането на стари български филми, като един от най-впечатляващите за нея е "Писмо до Америка“. "Киното ме вдъхновява да гледам на живота по различен начин, да правя паралелите между ситуациите и да пожелавам да бъда на определени места. Това е начинът,  по който просто могат да ти се отворят сетивата, като че ли ти се отваря някаква бленда през филма, през която ти може да оценяваш и да виждаш неща.“ 

"Чрез този филм, "Писмо до Америка“, режисьорът Иглика Трифонова всъщност дава още един аргумент за търсенето и завръщането към корените и как тези корени могат да подобрят нашите състояния, било то емоционално, духовно, физическо,“ допълни Благой Иванов. 

"Ако трябва да обобщя 2023 година във филми, аз ще кажа, че това е филма "Васил“ с Иван Бърнев. Невероятна игра, история, много човеколюбие има в този филм,“ категорична е Виктория Бешлийска.

Виж коментарите (0)

Още по темата (309):
20.03.2024 Астрономическата първа пролет донесе промяна във Варна
06.02.2024 Варненци: Нека си стои, не остана, едни 10 месеца са само
23.01.2024 Българите са по-дисциплинирани: За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари 
14.01.2024 Днес е ромската Нова година - Банго Васил
13.01.2024 Така ли е: Януари е най-депресивният месец?
08.01.2024 Десетки хиляди фиданки ще бъдат засадени след Коледната кампания на земеделското министерство
Още новини от Любопитни новини:
Никол Кидман потъна в скръб. Внезапно загуби майка си
Фурията Денислава стана жури на конкурс за миски
Иван Христов обра точките на плажа
Предупредиха ни: Това не се е случвало от почти 23 години
Нова снимка на Камелия показва колко е пораснал синът й
Миската Моника от "Игри на волята" се оказа изкусна готвачка 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).