"Витоша" закрива "София Филм Фест – Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:13 / 14.10.2013
977
Знаковият документален филм "Витоша", с който през март пред многохилядна публика бе открит София Филм Фест, е последният в афиша на варненското издание на фестивала.

В зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център във вторник от 20.00 часа местната публика ще има възможността да се срещне и с част от екипа, създал провокативната лента, в лицето на сценариста Иван Попйорданов и екоактивистката Мартина Попова.

"Витоша" се превърна в български феномен, който следвайки есенните екопротести в столицата предрече вълната от масово недоволство в страната от политиката на управляващите от всички цветове партии и която доведе до изграждането на гражданско общество, с което властимащите следва да се съобразяват, коментира преди дни директорът на СФФ Стефан Китанов, според когото тъкмо този български документален филм е и може би най-значимият в селекцията. Актуалната му тематика - безразсъдното отношение към българската природа, протестиращите хора, които издигнаха своя глас в защита на планината през миналата година - продължава да е в синхрон с будната гражданска позиция и на днешния ден.

Няма пътешественик, който при пристигането си в София, да не отбележи близостта на града с планината Витоша. Тя е не само природна забележителност, но и източник на здраве за жителите на града. Но близостта до големия град се оказва и част от проблема. Тайни договорки между олигарси и властимащи политици застрашават статута ù на защитена зона. Дори в полите ù вече се строи.

 "Когато глупостта се ожени за големите пари, се раждат чудовища," казва един от героите на филма. Парадоксално е, че именно този конфликт провокира най-чувствителната част от поколението на прехода, така че да покаже съществуването на гражданско общество в България. Темата е голяма, но не са малко и онези, които ще направят паралели със ситуацията край морето, където апетитите за бетониране на морския бряг често пъти са не по-малко скандални. Тънката зелена нишка в селекцията от заглавия на СФФ - Варна бе прокарана с глобалния проблем за прогресиращата смърт на пчелите през последните години в копродукцията "Повече от мед", показан в неделя. Прожекцията се оказа актуална и предвид на предстоящия мълчалив протест на пчеларите от региона и страната. Липсата на реални субсидии за сектора и отравянето на пчелите при пръскане с препарати на ниви, са докарали бизнеса дотам, че кошерите и занимаващите се с тази дейност застрашително да намаляват, коментираха пчелари, подредили свой щанд в билетното фоайе на ФКЦ часове преди прожекцията на документалната лента.

Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
15.03.2021 София Филм Фест ще бъде открит във Варна с "Февруари" на Камен Калев
17.02.2016 София Филм Фест – Варна’16 отново дава екран на непознати автори
20.03.2015 Във Варна започва "София филм фест плюс"
13.03.2015 Стартира шестото издание на "София Филм Фест" 2015 във Варна
12.03.2015 Филмови акценти на София Филм Фест във Варна‘15
11.03.2015 Два филма ще дадат старт на "София Филм Фест" във Варна
Още новини от Любопитни новини:
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).