Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Витоша" закрива "София Филм Фест – Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 14.10.2013Коментари (0)994
©
Знаковият документален филм "Витоша", с който през март пред многохилядна публика бе открит София Филм Фест, е последният в афиша на варненското издание на фестивала.

В зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център във вторник от 20.00 часа местната публика ще има възможността да се срещне и с част от екипа, създал провокативната лента, в лицето на сценариста Иван Попйорданов и екоактивистката Мартина Попова.

"Витоша" се превърна в български феномен, който следвайки есенните екопротести в столицата предрече вълната от масово недоволство в страната от политиката на управляващите от всички цветове партии и която доведе до изграждането на гражданско общество, с което властимащите следва да се съобразяват, коментира преди дни директорът на СФФ Стефан Китанов, според когото тъкмо този български документален филм е и може би най-значимият в селекцията. Актуалната му тематика - безразсъдното отношение към българската природа, протестиращите хора, които издигнаха своя глас в защита на планината през миналата година - продължава да е в синхрон с будната гражданска позиция и на днешния ден.

Няма пътешественик, който при пристигането си в София, да не отбележи близостта на града с планината Витоша. Тя е не само природна забележителност, но и източник на здраве за жителите на града. Но близостта до големия град се оказва и част от проблема. Тайни договорки между олигарси и властимащи политици застрашават статута ù на защитена зона. Дори в полите ù вече се строи.

 "Когато глупостта се ожени за големите пари, се раждат чудовища," казва един от героите на филма. Парадоксално е, че именно този конфликт провокира най-чувствителната част от поколението на прехода, така че да покаже съществуването на гражданско общество в България. Темата е голяма, но не са малко и онези, които ще направят паралели със ситуацията край морето, където апетитите за бетониране на морския бряг често пъти са не по-малко скандални. Тънката зелена нишка в селекцията от заглавия на СФФ - Варна бе прокарана с глобалния проблем за прогресиращата смърт на пчелите през последните години в копродукцията "Повече от мед", показан в неделя. Прожекцията се оказа актуална и предвид на предстоящия мълчалив протест на пчеларите от региона и страната. Липсата на реални субсидии за сектора и отравянето на пчелите при пръскане с препарати на ниви, са докарали бизнеса дотам, че кошерите и занимаващите се с тази дейност застрашително да намаляват, коментираха пчелари, подредили свой щанд в билетното фоайе на ФКЦ часове преди прожекцията на документалната лента.



Още по темата: общо новини по темата: 23
15.03.2021 »
17.02.2016 »
20.03.2015 »
13.03.2015 »
12.03.2015 »
11.03.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: