Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте историята на първите олимпийски и параолимпийски братя
Автор: Екип Varna24.bg 12:21 / 23.07.2024Коментари (0)1432
©
Оле Брауншвайг ще участва на Олимпиадата в Париж, а брат му Малте на Параолимпийските игри няколко седмици по-късно. Двамата са се подкрепяли взаимно през трудни времена и се надяват да окажат истинско влияние в Париж.

"Наистина е приятно усещането, че ние сме първите братя, която ще отидат на Олимпийските игри и Параолимпийските игри", казва възхитен Малте Брауншвайг. "Наистина е страхотно да можеш да кажеш, че си оставил поне малка следа в историята на спорта", допълва брат му Оле.

На Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2021 г. двамата германци станаха първата двойка братя, които представят страната на двете събития.

"Ще накараме родителите ни да се гордеят"

Три години по-късно те успяха да се върнат в съответните си национални отбори и скоро ще пътуват до Париж. Оле ще се състезава на 100 метра гръб на Олимпиадата (26 юли до 11 август), докато по-малкият му брат Малте ще се състезава на 100 метра бътерфлай на Параолимпийските игри няколко седмици по-късно (28 август до 8 септември).

"Искахме да накараме нашите родители да се гордеят и да покажем с участието си, че всички усилия и инвестиция в нас си заслужават", обясни Оле в интервю за телевизионния оператор RBB. "И двамата сме невероятно горди, че и двамата успяхме", съгласи се Малте.

Тормозени в училище

Връзката между братята била силна още от ранна възраст. Малте - роден с дисмелия, деформация на дясната му ръка - често е бил тормозен в училище заради увреждането си.

"В шести или седми клас този тормоз беше наистина екстремен", спомня си Малте. През това време Оле бил винаги до него. "Това ми даде много сила и ми помогна да се доверя отново на хората."

Малте често се прибирал от училище разплакан, разказва Оле в интервюто. "Искаше ми се да дам урок на побойниците на брат ми".

"Бях в десети клас и казах на родителите ни: Не ме интересува спортната ми кариера. Ще ги ударя в устата." Но след това се вслушал в съвета на родителите си и "решил проблема устно".

Обмислено пенсиониране

Братската подкрепа била взаимна. Като състезателен плувец, Оле многократно се е контузвал и на моменти дори е искал да се откаже. По-младият Малте винаги го насърчавал да продължи и Оле отново се изправил на крака.

26-годишният Оле държи германския рекорд за неолимпийски 50-метрови дистанции и печели бронз в дисциплината на Европейското първенство през 2022 г. в Рим.

Малте подражава на великия си модел отрано и сега е един от плувния елит в спорта за хора с увреждания в Германия. В Берлин той тренира в група със световната шампионка по пара Елена Семечин и печели бронз на 100 метра бътерфлай и 100 метра свободен стил на Световното първенство през 2023 г. в Манчестър, както и сребро на 100 метра бътерфлай на на Европейското първенство в Мадейра през 2024 г.

"Това беше много труден момент за брат му", спомня си Малте. Но по-големият брат приемал успехите на по-малкия като стимул.

"Благодаря на родителите ни"

В момента двамата братя не могат да прекарват много време заедно. Тренировъчните лагери в чужбина и многото часове в плувния басейн в Берлин водят до натоварен график. Една скорошна събота обаче родителите им ги канят у дома им да закусят.

"Заменихме семейния ни живот със закрития плувен басейн", обяснява мама Айке Брауншвайг, спомняйки си предишни времена.

Съпругът й разказва, че е събрал пари от съседите, за да могат Оле и Малте да продължат да живеят мечтата си. Йорг Брауншвайг казва, че е помолил в местната аптека и всеки собственик на малък бизнес наблизо за спонсорство за синовете си.

Братята оценяват ангажираността на майка си и баща си.

"Ние сме много благодарни на нашите родители, че ни насърчаваха толкова много в миналото", добави Оле. "Защото иначе нямаше да сме там, където сме сега."

Малте и Оле се стремят към медал в Париж

Многобройните детски снимки на Оле и Малтеханг в коридора на къщата на родителите им са заснети в басейни, а на много от тях двамата братя са с медали.

"Все още не мога да разбера какво се случва", казва майката Ейке.

"Все още избухвам в сълзи от радост, когато ги видя по телевизията", добавя бащата Йорг.

Докато Малте се надява да спечели медал, Оле умишлено сваля летвата за Олимпийските игри в Париж. На първо място, той би искал да стигне до финала, за да се състезава със седем други за място на подиума. Преди три години в Токио той пропусна, след като завърши 25-и, на 10 места по-надолу от място на полуфинал.

"Всичко може да се случи на финала. Би било готино", добавя Оле, преди Малте да се включи: "Ако и двамата спечелим медал."



Още по темата: общо новини по темата: 127
11.09.2024 »
10.09.2024 »
03.09.2024 »
31.08.2024 »
31.08.2024 »
28.08.2024 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: