© | Учени от Пенсилванския университет са провели изследване и са установили, че консумацията на един продукт от менюто ни подобрява интелекта и съня ни. Изследването им бе публикувано в портала Eurekalert.То е проведено сред 542 деца в Китай на възраст от 9 до 11 години. 54% са момчета и 46% - момичета. Те отговаряли на въпроси колко често са яли въпросния продукт, след което са подложени на тест за равнището на интелект.
В същото време техните родители са преценявали качеството на съня на децата си, отговаряйки на съответните въпроси на учените. Резултатите показали, че децата, които са яли риба най-малко веднъж седмично, са имали по-малко на брой нарушения на съня.
Освен това при теста за интелигентност те средно са набрали 4,5 пункта повече от връстниците ми, които консумират риба рядко или изобщо не я ядат.
Предишни изследвания показвали влиянието на съдържащите се в рибата мастни киселини омега-3 върху умствената дейност. Но не било достатъчно изучена връзката между нивото на интелекта (IQ) и подобряването на съня, твърдят авторите, уточнява БГНЕС.
На децата трябва да се дава по-често риба, смятат учените. Детето може да я приема дори от 2-годишна възраст. "Децата добре чувстват миризмата. Ако не са свикнали с нея, може да избягват да ядат риба", поясни Дженифър Пинто-Мартин, която е участвала в изследването. |