Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте коя e първата "Мис България" и какви са били критериите за оценяване
Автор: Екип Varna24.bg 19:29 / 16.09.2023Коментари (0)4140
©
Сред хилядите конкурси днес, несъмнено конкурсът "Мис България" винаги се е откроявал. С течение на времето и навлизането на козметичната хирургия, критериите за красота се измениха драстично, но не и интересът към конкурса.

Как обаче е изглеждало първото му издание, какви са били критериите и коя е първата "Мис България"? 

Всичко започва през 1929 година, когато за пръв път се провежда национален конкурс за най-хубава българка. Състезанието е съществена част от общоевропейския конкурс "Мис Европа", провело се в Париж седмица по-късно. От интернационалния конкурс са изпратили покани до 21 държави, които да излъчат своята представителка. 

Организатор на състезанието става в."Зора", а за членове на журито са поканени оперни певици, скулптори, професори, художници и разбира се издателят на конкурса Данаил Крапчев. Доста различен от настоящия подбор за жури.

Критертии за оценяване

Условие за участие е кандидатките да бъдат на възраст от 16 до 25 години, неомъжени, с хубави и стройни фигура и нежна усмивка. Дамите са подбирани предварително на базата на три, изпратени от тях, снимки - в профил, в анфас и цял ръст. Така от 200 кандидатки от цяла България отсяват 8.

Дългоочакваният момент настъпва в мразовитата вечер на 30-и Януари, когато с тържествен бал в Градското казино в столицата с титлата удостояват - Люба Йоцова. За нея проф. Асен Златаров, член на журито, казва: "По-народен тип момиче, със стройна фигура, красива глава и изразителни очи".

Нейна подгласница става Нора Трифонова от Пловдив, а трета е Радка Станишева от Кукуш.

За Люба и облагите след титлата

Победителката се ражда през 1907 г. във Враца, в семейството на виден търговец. Миската е и правнучка на първия български дипломат Иван Замбин, завършва Френския колеж в Русе, след което заживява в София. Именно знатният и произход поражда съмнение в тогавашното общество, че титлата и е подарена.

Въпреки, че конкурсът е нов, победата и е високо ценена. След конкурса Люба става рекламно лице на хитовите машини за къдрици  "Йожен". Цигарената фабрика "Томасян" пуска папироси с нейна снимка на кутията. Създадени са одеколони с нейното име. Миската получава и застраховка от дружеството "Балкан" на стойност половин милион лева и гала вечери в нейна чест в най-добрите софийски ресторанти.

Подарени са ѝ множество тоалети от най-изтъкнатите български дизайнери за времето, както и предложения да бъде обслужвана безплатно фризьорски салони и ресторанти, кина, театри и парфюмерии, споменават в книгата "България 20 век. Алманах".

Развръзка: Конкурсът "Мис Европа"

На 7 февруари идва ред и на конкурса "Мис Европа", в който българката постига завиден успех заради "балканската си хубост", но не и първо място. Конкурсът печели унгарката Елизабета Симон. Люба получава и покана за участие в конкурса "Мис Вселена" в САЩ, но отказва.

Велизара Ангелова



Още по темата: общо новини по темата: 6063
10.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
предишна страница [ 1/1011 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Първият учебен ден
Избори в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: