Вкусна рецепта за забързаните домакини, ще ви спести доста време в кухнята след работа
Ще ви допаднат тези пикантни кюфтета на фурна, защото са лесно за приготвяне ястие, което не изисква да стоите над печката. Трябва само да омесите каймата и да оформите от нея кюфтета. След това слагате всичко във фурната и си почивате или пък ползвате времето, за да свършите нещо друго.
Това е рецепта за забързаните домакини, подходяща е и за приготвяне вечер, след работа. Дори може да омесите каймата от предишната вечер или сутринта, ако разполагате с време. Така ще има възможност да си поеме по-добре ароматите. Вечерта само оформяте кюфтета и ги слагате да се пекат. Лесна работа! И начинаещият кулинар ще се справи без никакво затруднение, пише matekitchen.com
Ние обичаме люто, затова направихме пикантни кюфтета с добавка от лютив червен пипер. Ако не ви понася, просто го пропуснете и си направете най-обикновени кюфтета с доматен сос на фурна. Ястието е семпло, но пък приятно вкусно. За вечерите през есента и зимата, когато тялото се моли за нещо топличко, е идеално. Две или три кюфтета – зависи колко големи сте ги направили – на човек са идеални. Има и сос, в който да потопите къшей хляб, а това ви спестява приготвянето на гарнитура. Може само една салата да си спретнете набързо. Ако пък случайно ви е останало картофено пюре или постен ориз от предишната вечер, може да ги ползвате за канапе.
Продукти
За кюфтетата
кайма смес - 800 гр - 7.25 лв
кашкавал - 150 гр - 3.37 лв
яйца - 2 бр - 1.33 лв
лук - 2 глави - 0.30 лв
чубрица - 1 супена лъжица - 0.45 лв
сминдух - 1 ч.л. - 0.31 лв
лют червен пипер - 1/2 ч.л. - 0.08 лв
магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
черен пипер на вкус
белени домати - 800 гр
чесън - 3 скилидки - 0.08 лв
олио - 30 мл - 0.13 лв
Инструкции
За кюфтетата
Омесете каймата с яйцата, чубрицата, сминдуха, черния и червения лют пипер и нарязаните на ситно лук и магданоз. Оставете я в хладилника за около час, за да се смесят ароматите.
Изсипете доматите в купа и овкусете с нарязания на ситно чесън, черен пипер и сол. Може да добавите и 1 ч. л. захар, за да неутрализирате киселия вкус.
Нарежете кашкавала на лентички.
От каймата оформете топчета по около 100 г всяко. Вземете всяко, сплескайте го между дланите си, поставете по няколко лентички кашкавал и оформете плоско кюфте.
Подредете кюфтетата в намазнена тава и ги запечете за 10 минути на 180 градуса. След това извадете тавата от фурната, залейте с доматения сос и печете още около 30 минути.