Не случайно именно след Коледа и Нова година спешните центрове и болниците се пълнят с клиенти на гастроентеролозите и хирурзите. А нерядко - и на токсиколозите заради прекаляването с храната и алкохола.
На коледната трапеза буквално се състезават за вниманието ни ястия от свинско месо, колбаси, патица, пиле, пуйка или гъска, баница, плата със сирена, туршии и салати, сладкиши, както и неизядените от Бодни вечер постни манджи - боб, пълнени чушки, питка, ракия, вино, уиски...И на човек не му остава нищо друго, освен да се поддаде на изкушението и да опита от всичко.
След такова прекаляване може да се отприщи жлъчна криза, проблеми с панкреаса, да се стигне до редица други стомашни неразположения, възпаления и болки, дори до перитонит.
Не бива да се прекалява с яйцата и месото, което традиционно за нашенската трапеза най-често е свинско. Най-много трябва да внимават хората, които са постили и тези, които по принцип си и мат проблеми със стомаха.
Трябва да се ограничават и пикантните храни. Стомасите буквално "издишат", подложени на гастрономическа вакханалия и смесването на различни видове храни и напитки.
Вместо да се нахвърляте като озверели от глад вълци върху трапезата, по-добре яжте по-продължително, с промъждуците от по час, дъвчете бавно, съветват специалистите. Ако обядът е бил изключително обилен, по-добре вечерята да е по-лека.
Източник: БЛИЦ
Още по темата (29): | |