Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимание: Не преяждайте, рисково е за здравето
Автор: Екип Varna24.bg 08:09 / 26.12.2010Коментари (8)5284
© Varna24.bg
След четиридесетдневните пости започва голямото ядене. Най-тежки и обилни са Коледните обяд и вечеря, но гастрономическата вакханалия носи опасност от жлъчни кризи
Преяждането по празниците може да бъде изключително рисково по празниците, алармират специалистите по хранене. Най-опасни могат да се окажат именно обедът и вечерята на Коледа, които па традиция са мазни и обилни.

Не случайно именно след Коледа и Нова година спешните центрове и болниците се пълнят с клиенти на гастроентеролозите и хирурзите. А нерядко - и на токсиколозите заради прекаляването с храната и алкохола.

На коледната трапеза буквално се състезават за вниманието ни ястия от свинско месо, колбаси, патица, пиле, пуйка или гъска, баница, плата със сирена, туршии и салати, сладкиши, както и неизядените от Бодни вечер постни манджи - боб, пълнени чушки, питка, ракия, вино, уиски...И на човек не му остава нищо друго, освен да се поддаде на изкушението и да опита от всичко.

След такова прекаляване може да се отприщи жлъчна криза, проблеми с панкреаса, да се стигне до редица други стомашни неразположения, възпаления и болки, дори до перитонит.

Не бива да се прекалява с яйцата и месото, което традиционно за нашенската трапеза най-често е свинско. Най-много трябва да внимават хората, които са постили и тези, които по принцип си и мат проблеми със стомаха.

Трябва да се ограничават и пикантните храни. Стомасите буквално "издишат", подложени на гастрономическа вакханалия и смесването на различни видове храни и напитки.

Вместо да се нахвърляте като озверели от глад вълци върху трапезата, по-добре яжте по-продължително, с промъждуците от по час, дъвчете бавно, съветват специалистите. Ако обядът е бил изключително обилен, по-добре вечерята да е по-лека.

Източник: БЛИЦ




Още по темата: общо новини по темата: 29
01.01.2011 »
26.12.2010 »
25.12.2010 »
25.12.2010 »
25.12.2010 »
24.12.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
е при мен няма опасност да преям. Едно че мн рядко ще хапна свинско и то ще е само чисто месо, другото е, че по принцип си знам границата.
0
 
 
Те постят.Ама по празниците ,като сядат на маса ,забравят майка си и баща си
0
 
 
яжте си муслито аз отивам да унищожа каквото е останало от снощната трапеца :Д
-1
 
 
така,така е,днес буквално вече не ми се яде нищо-ресила сам да си направя мусли с мляко и плодове и така да изкарам деня,стомаха ми горкия не иска да вижда храна:Д
0
 
 
Много лош навик, страшно е. Ядат и се наливат с алкохол :(:(:( като чели, никаго не са ведели храна
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Влизането на България в Шенген
Катастрофи в България
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (501) 15%
Добре, но можеше и по-добре (457) 14%
Не се справи (640) 19%
Пълна трагедия (1768) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: