Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Водопроводчик със съвети какво да не изхвърляме в канала
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 08.07.2024Коментари (0)1590
©
Независимо дали почиствате кухнята след основно хранене или завършвате боядисване, може да се изкушите да излеете в канализацията почти всичко течно - а понякога дори и твърдо. Но някои вещества могат да разрушат тръбите ви.

Поддържането на канализацията чиста от тези материали ще помогне на вас и вашето семейство да се радвате на добре функционираща кухня и непокътнати водопроводи. От утайката от кафе до домакинските почистващи препарати - ето девет неща, които според водопроводчиците не трябва да изливате в канализацията.

Бои

"Боята съдържа вредни химикали, които могат да разядат тръбите и трябва да се изхвърлят съгласно местните разпоредби", казва Кайл Леман, главен изпълнителен директор и основател на Crossroads Foundation Repair.

Изливането на боя в канализацията може да замърси водоизточниците и да повреди тръбите ви. Четете етикета на боята, която използвате, и я изхвърляйте в съответствие с указанията.

Мазнини и масла

Когато готвите, не се поддавайте на желанието да изливате мазнини и масла в канализацията, тъй като тези тежки материали могат да блокират тръбите ви.

"Тези вещества могат да се втвърдят и да запушат тръбите ви, което води до сериозни запушвания на водопроводната и обществената канализационна система", казва Шломо Черняк, собственик на Cherniak Home Services.

Влакнести зеленчуци

Зеленчуците са друга често срещана храна, която се изхвърля в канализацията на кухненската мивка. Избягвайте да изхвърляте в канализацията влакнести зеленчуци като лук, целина, царевични люспи, плодови кори и артишок. Тези влакнести материали могат да доведат до скъпи ремонти и големи неудобства. Вместо да ги изхвърляте в канализацията, добавете влакнестите зеленчуци към компоста или боклука.

Скорбялни храни

Скорбялните храни като картофи и макаронени изделия не трябва да се изсипват в канализацията, защото те също могат да запушат тръбите. Използвайте цедка в мивката си, за да предотвратите изпускането на тези храни в канализацията.

"Храни като картофи, ориз и макаронени изделия могат да се разширят с водата, създавайки подобна на лепило субстанция, която запушва тръбите", казва Черняк. "Нишестето от картофите може да доведе до залепване на остриетата на миялната машина, а люспите могат да залепнат за страните на тръбите. Използвайте цедка, за да уловите нишестените хранителни частици, преди да попаднат в канализацията."

Почистващи препарати за домакинството

Не изливайте домакински почистващи препарати в канализацията. Почистващите препарати могат да повредят тръбите и да навредят на околната среда. Вместо това отнесете почистващите препарати на място за изхвърляне на опасни отпадъци.

"Много домакински почистващи препарати съдържат корозивни химикали, които могат да повредят тръбите и да увредят септичните системи", казва Леман.

Утайка от кафе

Любителите на кафето могат да придобият навика да изсипват утайката от кафето в канализацията, но това може сериозно да увреди тръбите. Вместо това изхвърляйте утайката в компоста или в боклука.

"Утайката от кафе може да се натрупа в тръбите, което води до запушване и скъпи бъдещи ремонти", казва Черняк. "Тя е мазна и може да се слепне, което затруднява преминаването на водата."

Продуктови етикети

Залепващите етикети на продуктите са малко, но лепкаво вещество, което може да блокира тръбите ви. Отлепете стикерите от продуктите си и ги изхвърлете в кошчето за боклук.

"Стикерите от продукти могат да се залепят за тръбите и да причинят запушване или да попаднат във филтрите за пречистване на водата", казва Леман.

Котешка тоалетна

 

Не изхвърляйте котешка тоалетна в тоалетната, дори да е обозначена като отмиваща се. Вместо това изхвърляйте котешката тоалетна в кошчето за боклук. "Дори продуктите, обозначени като " отмиващи се", могат да се слепнат и да блокират тръбите", казва Леман.

Черупки от яйца

"Яйчените черупки не се разграждат бързо и могат да се натрупат, което затруднява пускането на всичко останало в канализацията", казва Черняк. "Те могат да залепнат по стените на тръбите ви, което води до запушване."

Вместо да позволявате на яйчените черупки да отиват в канализацията, добавете ги към компоста или боклука, пише Actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: