Военноморския музей гостува в Русе с изложба "Музеят - мост във времето"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:01 / 08.10.2008
1039
Поводът е 125 години от началото на Морския музей (както се нарича до 1955 г.), което е поставено от офицери от Дунавската флотилия в Русе и 85 години от откриването на първата му публична експозиция във Варна.

В изложбата са включени над сто експоната, подбрани от различни сбирки на музея и представящи българската морска история в отделните й периоди. Някои от тях са интересни с това, че са били в залите на музея още при освещаването му през 1923 г.

Други са от последните постъпления във фонда - флагове и оборудване от кораби, излезли от състава на ВМС през настоящата година.

Посетителите ще видят писалищни прибори и друго оборудване от княжеската каюта на яхта „Александър І" от Дунавската флотилия; български морски офицерски униформи от началото на ХХ в., които са рядкост за днешните музеи и лично оръжие.

Маслени портрети на капитан І ранг Димитър Добрев и на контраадмирал Иван Вариклечков - двама от най-изявените български флотоводци, ще допълват атмосферата.

Една от витрините в представителната зала на РИМ - Русе ще напомня за участието на флота в Балканската война 1912 - 1913 г.

Ще бъде експонирана и атрактивна колекция от корабни лампи и фенери от търговския флот. Интерес ще предизвикат и едни от най-ранните томове от библиотеката на музея, която е негова връстница.

Изложбата ще се открие на 10 октомври в 11.00 ч. в Регионалния исторически музей - гр. Русе, пл. „Ал. Батенберг" 3. Експозицията ще бъде отворена за посетителите до 30 март 2009 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, бълг...
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Скритите опасности, които асистиращите системи крият
Децата в едно семейство – защо се получава така: Възпитаваш ги ед...
Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-стари...
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).