Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Военноморското училище във Варна ще чества 130-годишен юбилей
Автор: Екип Varna24.bg 13:45 / 04.01.2011Коментари (0)1203
© Varna24.bg
Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна ще отбележи тази неделя - 9 януари 130 години от създаването си, съобщиха от учебното заведение.

Честванията ще започнат в Русе, където през 1881 година е основано Морското училище. В програмата по отбелязването на празника се предвижда поднасяне на венци пред Паметника на моряка в Русе, шествие от паметника до центъра на града и концерт на Представителния духов оркестър на военноморските сили.

ВВМУ е най-старото техническо учебно заведение у нас и се смята за най-авторитетния център за подготовка на моряци. През 1904 година то е преобразувано на Машинно училище при флота и функционира, като средно техническо училище за обучение на механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др.
Във военноморско училище е преобразувано през 1942 г., а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение.

Училището поддържа контакти с Морската академия в Гдиня, Полша; с Одеската морска академия и Севастополския военноморски институт в Украйна; с Държавната морска академия "Макаров" в Русия; Турската военноморска академия в Тузла и Техническия университет в Истанбул; Румънската военноморска академия "Мирчеа сел Батран" и Морския университет в Констанца; Италианската военноморска академия в Ливорно; Гръцката военноморска академия "Хеленик" в Пирея; Морската академия на САЩ в Мейн и Военноморската академия в Анаполис.

ВВМУ е член на Международния консорциум на Военните академии и научните институти по въпросите на сигурността и отбраната - включващ над 200 организации от 42 страни-членки на Евроатлантическия съвет за партньорство.
ВВМУ участва в работата на "Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас", като през последните години училището е било посетено от военните аташета на повече от 20 страни.

Курсанти от училището участват в учебно-плавателни практики на кораби на италианските и румънските военноморски сили.

Училището успешно участва с отбор в ежегодната международна регата "Т.А.N." на италианската морска академия в Ливорно. Представителни отбори на ВВМУ редовно участват в международните морски състезания, организирани от Военноморското училище на Република Турция в гр. Тузла.


Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: