Вредни ли са картофите и трябва ли да останат на трапезата
Изключването на картофите от храненето не само не е полезно за организма, но крие риск от недостиг на витамини В, С и калий.
Съществува мнение, че консумацията на продукти, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и диабет, пише сп. "Фронтиърс", позовавайки се на американско изследване. Поради тази причина много хора изключват зеленчука от менюто си.
Авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" са стигнали до извода, че подобни действия са нецелесъобразни и дори могат да навредят на здравето.
За целите на изследването доброволци са били разделени на двете групи. Участниците е трябвало да се придържат към два типа хранене - с изключването на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни, цитира бТВ. Приемът на калории и при двете групи е бил сходен.
Кръвните изследвания на доброволците впоследствие са показали, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени продукти е довело до намаляване на калия с 21%, на витамин В6 - със 17%, на витамин С - с 11% а и на фибри - с 10%.
Изследователите отбелязват, че картофите, както и зърнените продукти, са богати източници на въглехидрати. Тези видове храни обаче не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат класифицирани като вредни или полезни.
Според учените балансираното хранене в рамките на подходящ калориен диапазон играе ключова роля за поддържането на стройна фигура и добро здраве.