Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Все повече хора са се превърнали в домошари
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 24.10.2024Коментари (0)304
©
Ако усещаме, че все по-често предпочитаме да прекарваме времето си у дома, е успокояващо да знаем, че не сме само ние. Това всъщност е тенденция, която се наблюдава от години.

Според ново проучване на социолога от университета Принстън Патрик Шарки, много от нас са се превърнали в домошари и избират да прекарват час и половина повече време у дома всеки ден. "Това е драстична промяна в ежедневието ни", споделя той пред New York Times.

Прекарването на време предимно вкъщи обаче има широкообхватен ефекти върху всичко - от здравето ни, през взаимоотношенията ни с хората, до цялото общество. И макар че пандемията може и да е ускорила тази промяна, тенденцията е започнала още преди това - или по-точно през 2003 г., както е според проучването.

В него се посочва, че между 2003 г. и 2019 г. времето, прекарано у дома, се е увеличило с около 30 минути. След това, през 2020 г. сме достигнали пика на времето, което прекарваме у дома, с повече от допълнителни два часа в сравнение с 2003 г. И въпреки че след времето на пандемията се забелязва спад, стойностите все още са над тези, отчетени през 2019 г.

Домошарството е тенденция, която се налага все повече и в голяма част причината за нея е свързана с технологиите. Работата от вкъщи беше необходимост, като сега продължава да се прилага и приема по-свободно от работодателите.

Интернетът и лесният достъп до почти всичко, който ни осигурява без да се налага дори да излизаме, също предразполага към повече време вкъщи. Плащаме сметките си онлайн, поръчваме си храна и дрехи онлайн - много аспекти от живота ни вече преминават през дигиталното пространство. Социалните мрежи пък са начин да се свързваме с близките си, но отново, дори без да напускаме комфорта на дома си, предава lifestyle.bg.

Прекарването на повече време вкъщи обаче неизменно има въздействие върху здравето ни. Но докато напоследък все повече се говори за "епидемия от самота и изолация", нещата не са само черни и бели. Както в много други случаи, и в тази тенденция има както предимства, така и недостатъци.

Така например прекарвайки повече време у дома, може и да се срещаме по-малко с приятели, но пък общуваме повече със семейството. А това води до по-тесен социален кръг, но за сметка на по-силно изградена връзка със семейството.

За някои домошарството е свързано със завишени нива на кортизол и съответно на повече стрес, но от друга страна проучвания показват, че дистанционната работа може да намали психологическия и физическия стрес, пише Real Simple.

Най-малко изненадващ обаче вероятно е фактът, че повече време, прекарано вкъщи, означава и по-заседнал начин на живот и по-малко физическа активност. И именно с това е свързан един от най-големите недостатъци на това да бъдем домошари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: