Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Всеки грам захар, който консумираме, състарява клетките в организма ни, дори и принципно да се храним здравословно
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 31.07.2024Коментари (0)1692
©
Храненето е от съществено значение за това как функционира организма ни и сега, и след 10, и след 20 години. Затова е наистина важно какво консумираме ежедневно, ако искаме да бъдем в добра форма за по-дълго и да противодействаме на стареенето. А сега учените доказват, че това може да се случи много лесно само с една промяна, към която може да пристъпим още днес.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско доказват, че всеки грам захар, който консумираме, състарява клетките в организма ни, дори и принципно да се храним здравословно. Препоръките са да ограничаваме количеството добавена захар до 50 грама на ден. Tова може да ни изглежда много, но всъщност захарта е в почти всичко и не е трудно да го достигнем.

Авторите на изследването провеждат експеримент с 342 жени на средна възраст 40 години. Те анализират тяхната биологична възраст, която може да е различна от годините им. Акцентират и върху връзката й със здравословното хранене.

Те се основават на предишни изследвания, които доказват, че голямото количество добавени захари води до влошаване на метаболитното здраве и по-висок риск от различни заболявания в сравнение с които и да е други храни, които приемаме. Захарта уврежда клетките в организма и увеличава риска от хронични възпаления, които са предпоставка за сърдечно-съдови, чернодробни и онкологични заболявания. Освен това често води и до затлъстяване, което също вреди на нормалното функциониране на организма.

Сега обаче установяват по-конкретно, че тази взаимовръзка се дължи на ускоряването на биологичното стареене като ефект от прекомерната консумация на захар. Доказано е също така, че ако намалим дневния си прием на захар с 10 грама, това може да доведе като дългосрочен ефект намаляване на биологичната ни възраст с 2.4 месеца, обяснява Neuroscience News.

Това е първото подобно изследване, което установява пряка връзка между консумацията на захар и биологичната възраст на организма. И то за пореден път ни насочва към това да се фокусираме върху храните с висока добавена стойност и много полезни вещества в състава си, а тези с добавени захари да ограничим максимално - лесен и ефективен начин по пътя към дълголетието, предава lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: