Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ябълки, буркан, ластик и малко време – това е нужно, за да си приготвите домашен ябълков оцет
Автор: Екип Varna24.bg 10:42 / 21.11.2024Коментари (0)1515
©
Доброто състояние на чревната флора ще ни гарантира защита от бактерии и гъбички, както и стабилно здраве, без значение от сезона.

В кои храни се съдържат пробиотици – кисели краставички, маслини, кефир, кисело мляко, ферментирали храни (туршии), комбуча, мисо, оцет. 

Има лесен начин, по който можем да направим домашен оцет – освен вкусно допълнение към всяка салата, той ще помогне и за доброто ви здраве.

Как да си приготвите ябълков оцет в домашни условия?

Необходими продукти:

– ябълки

– буркан

– голям стегнат ластик

– захар

– вода

– плътно парче плат

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от приготвянето на оцета е нарязването на ябълките. Можете да изберете всякакъв вид ябълки, дори да смесите няколко сорта. Почистете ги от семките (изрежете средата), разрежете ги на четвъртинки, а след това всяка четвъртинка – наполовина. Добавете едрите кубчета в буркана. В някои рецепти се използва количество ябълки, което да покрие половината от буркана – в други – количеството запълва целия буркан. Направете вашия оцет както намерите за добре. След това добавете захар, за да стартирате по-лесно ферментацията.

За голям буркан използвайте голяма чаша захар; за по-малък – една кафеена чашка. Разбъркайте добре (за предпочитане с дървена лъжица), докато захарта се разтвори. Покрийте буркана с парчето плат (оцетът става по-бързо на тъмно) или го сложете в мазе или килер.

Първата седмица разбърквайте оцета всеки ден по веднъж. Това се прави, за да не се образува мухъл.

От 8-ия до 14-ия ден можете да разбърквате всеки ден или през ден. Някъде около 15-ия до 22-ия ден трябва да забележите наличието на много балончета в буркана – това е знак за добра ферментация. Когато отворите буркана, би трябвало миризмата да напомня на алкохол.

Разбърквайте на всеки 2-3 дни.

От 23-ия до 30-ия ден мехурчетата в буркана би трябвало да са се "успокоили“. Това е знак, че първата ферментация е приключила, и е време за втората.

Отделете ябълките (на 31-ия или 32-ия ден) от течността – това е вашият оцет, който още не е готов. Преместете го в чист буркан и завийте с метална капачка (но не плътно, просто сложете капачката отгоре), съветват от "Аз жената". След 4 седмици вашият оцет ще е готов за консумация! Ако желаете – можете да го прецедите през марля. Ако не го изразходвате, а го оставите, след месец на дъното му ще се образува "майка“ – или т. нар. "оцетна гъба“ – тя може да ви послужи за направата на нов оцет – просто я добавете към прясно изцеден ябълков сок. Разбърквайте периодично и след около месец отново ще имате оцет.

Ако желаете – от парчетата ябълки, които остават от първата ферментация, можете да си направите ферментирал ябълков сок – добавете ги към пресен сок от ябълки, сложете парче плат отгоре и след 3 дни спрете ферментацията. Прецедете и дръжте в хладилник.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Риск от чума по дребните преживни животни
Хороскоп за деня
51-ото Народно събрание
Европейски избори 2024
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: