Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ядките стават вредни за здравето, ако ги консумирате с тези храни
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 04.06.2024Коментари (0)1122
©
Ядките изобилстват от витамини и хранителни вещества, много протеини и фибри, както и растителни мазнини. Поради тази причина се препоръчва включването им в балансирана и здравословна диета, защото те осигуряват дълголетие и подобряват здравето. Но въпреки ползите от консумацията им, те не трябва да се консумират с определени храни, защото в случая могат да навредят на здравето.

Списъкът с тези храни включва някои зеленчуци, храни с животински протеини и сушени плодове, съобщава изданието The Health Site. 

Храните, с които не трябва да се ядат ядките 

- На първо място това са зеленчуците - не всички, а тези, които съдържат нишесте. Това са картофи и патладжани, тиквички и тиква, цвекло, зелен грах. Факт е, че ядките са източник на протеини. Изброените по-горе зеленчуци съдържат въглехидрати. В комбинация те натоварват храносмилането поради различния си състав, в резултат на което храната не се усвоява и витамините и хранителните вещества не се усвояват. Подобна комбинация може да причини проблеми с панкреаса, да наруши храносмилането и да причини затлъстяване. 

- Ядките не трябва да се консумират с протеинови храни с животински произход.

Сами по себе си, те са протеин, но от растителен произход. Комбинацията им не е желателна с млечни продукти, които са животински протеини. В случая това няма да затрудно храносмилането толкова, както в случая със зеленчуците, съдържащи скорбяла, но не всички хранителни вещества ще бъдат усвоени. 

- На трето място ядките не трябва да се консумират със сушени плодове, въпреки че тази комбинация е често срещана - предлагат се дори готови миксове в търговската мрежа. Например, комбинацията на ядки със сушени кайсии може да предизвика ефект на ферментация, което отново ще попречи на усвояването на хранителните вещества и ще причини храносмилателни проблеми. Разрешено е да се консумират само лешници със сини сливи и сушени кайсии, но в малки количества. Орехите могат спокойно да се смесват със сушени плодове, но само със сини сливи, стафиди или смокини. Бадемите могат да се ядат с фурми или сушени кайсии. 

Можете да ядете ядки с полукисели ябълки и круши, кайсии, череши и сливи, портокали, горски плодове, боровинки. 

Полезни свойства на ядките 

Консумацията им съдейства за: Намаляване нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност), известни още като "лош холестерол“. Това намалява отлагането на холестеролни плаки в кръвоносните съдове. Подобряване на състоянието на стените на кръвоносните съдове. Те стават по-гъвкави и еластични. Намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания е намален поради голямото количество здравословни мазнини. Бързо засищане, което позволява да ядете по-малко и да отслабнете. 

Причината за тези полезни свойства се крие в състава на коментираната храна. Основният макроелемент в него са мазнините. Те са предимно ненаситени "добри“ мазнини и са отговорни за намаляването на нивата на холестерола. Ядките също са богати на омега-3 мастни киселини. Те от своя страна имат положителен ефект върху здравето на сърцето, предотвратявайки различни сърдечни заболявания. Те съдържат фибри, които помагат за храносмилането. 

В същото време това дава усещане за ситост. Освен това ядките съдържат аминокиселината L-аргинин. Което се отразява на съдовото здраве  Препоръчително е да се консумират 30 грама ядки дневно, за предпочитане сурови. Захарта, солта и различни добавки могат да намалят полезните свойства на ядките. Затова солените ядки не са най-добрият избор, ако сте насочени към здравословното хранене, actualno.com.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: