Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Японци и китайци на музикалното “Варненско лято”
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 21.06.2009Коментари (0)535
С изпълнение на рапсодия "Вардар" на Варненския симфоничен оркестър, под диригентството на Станислав Ушев, в 20 часа във Фестивалнич и конгресен център ще бъде открит Международният музикален фестивал "Варненско лято".

Tази година pрограмата на фестивала се вписва в контекста на 2009-a като година на творчеството и иновациите, стратегия, инициирана от Европейската комисия. Концертите ще са 38. Участват музиканти от 14 страни - Франция, Естония, Япония, Бразилия, Германия, Гърция, Великобритания, Италия, Австрия, Латвия, Чехия, Китай, Белгия и България.

Много от солистите, диригентите и ансамблите гостуват за първи път на "Варненско лято" - Ансамбъл Хортус Музикус, Струнен квартет Беневиц - Чехия, Квартет Бородин - Русия и др. Сред звездите тази година е Мартино Тиримо. Богатата дискография на родения в Кипър пианист обхваща над 50 записа, между които клавирните концерти на Брамс, Шопен , Рахманинов, Дебюси, събрани творби на Моцарт и за първи път всички 21 сонати на Шуберт. За записите на Концерт № 2 на Рахманинов и Рапсодия на Паганини, едни от най-продаваните от EMI, получава Златен диск за 1995 година.

Ще бъдат представени творби, специално издирени от организаторите (24 юни); нови български произведения (5 юли); проекти, създадени специално за фестивала (13 юли, 29 юли). За първи път във Варна ще бъде изпълнен "Островът на мъртвите" от Рахманинов. 33 години след последната си варненска премиера ще излязат на сцена в една оперна вечер оперите "Палячо" от Леонкавало и "Селска чест" от Маскани.

Два концерта на Варненска филхармония и два на Симфоничен оркестър на БНР ще са големите симфонични концерти във фестивалната програма. В рубриката "Прочути Европейски квартети" на 23 юни ще се включат "Диотима" от Франция, на 20 юли - "Беневиц" от Чехия и 22 юли - "Бородин" от Русия. Старинната музика ще бъде застъпена с два концерта - на "Арс Барока" с австрийския тенор Вирджил Хартингер и на най-стария ансамбъл за старинна музика в Европа - "Хортус Музикус" от Естония. Рамките на класическата музика ще бъдат разчупени от участието на квартет "Тангуарда", вокален квинтет "Амаркорд" от Лайпциг и с традиционната извъневропейска музика на оркестъра на Китайското радио и телевизия. От миналата година съществува и цикълът Музикална галерия Варна, в който се представят се варненци - млади изпълнители лауреати на международни конкурси, както и варненци с международна кариера.

По време на фестивала ще бъдат отбелязани няколко кръгли годишнини: 110-тата годишнина на Панчо Владигеров в пет концерта, 75-тата годишнина на Димитър Христов - с авторски концерт, 60-тата годишнина на Плaмен Джуров, 70-тата годишнина на композитора Георги Минчев, 200 години от смъртта на Йозеф Хайдн, 250 години от смъртта на Хендел, 200 години от рождението на Менделсон.

Международният музикален фестивал "Варненско лято" е най-старият музикален фестивал в България и един от фестивалите с най-дългогодишна традиция в Европа. Основан е през 1926 година. Член е на Европейската асоциация на фестивалите. Провежда се всяка година през юни и юли. Има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, цикли "Старинна музика" и "Млади таланти", Международна лятна академия, летни научни срещи и др.
Организатори са Община Варна - Дирекция "Култура и духовно развитие", със съдействието на Министерство на културата.

И тази година всички концерти са при вход свободен.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: