Яжте храната в този ред, за да сте стройни
Що се отнася до храненето, всички сме се наслушали на какви ли не съвети, препоръки и митове. Някои е по-добре да не се прилагат, докато други могат да бъдат изключително полезни за здравето ни. Днес ще засегнем един принцип в храненето от втория тип, а именно правилният ред, в който трябва да ядем храната.
Оказва се, че когато ядем храната си в правилния ред, това съдейства за стабилизиране на кръвната захар и предотвратяването на глада за още храна.
Това е така нареченото "последователност на хранителните вещества“, т.е. подреждане на различни видове храни в определен ред.
Този хранителен подход оптимизира приема на хранителни вещества, което подобрява храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Така определени хранителни вещества трябва да се усвояват по-ефективно, което би следвало да доведе до по-добро здраве.
Как се прави?
Комбинацията и последователността на храненията има значително влияние върху метаболитните процеси в тялото: предишни изследвания по тази тема вече са заключили, че те действително могат да имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Експертите препоръчват първо да ядем зеленчуци и протеини, т.е. храни с нисък гликемичен индекс, за да избегнем скокове на кръвната захар, пише изданието The Health Site.
Резултатите от няколко съществуващи проучвания показват едно и също: преглед от 2023 г. на единадесет проучвания установява, че хората, които ядат богати на въглехидрати храни в края на храненето, имат по-ниски нива на кръвната захар. В проучване от 2019 г. е установено, че яденето на пиле на скара и салата преди ядене на хляб намалява нивата на кръвната захар след хранене с 46% в сравнение с яденето на хляб преди хранене. Вероятно това се дължи на факта, че мазнините, фибрите и протеините забавят изпразването на стомаха, като по този начин забавят усвояването на захарта от въглехидратите. Точната причина за този ефект обаче все още не е напълно ясна.
Не само за хората с диабет, но и за здрави хора, редът на консумация на храни също може да бъде полезен, тъй като въглехидратите в края на храненето могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време. Последвалите резултати от изследванията показват също, че "последователността на хранителните вещества“ стимулира производството на хормона на ситостта, което от своя страна води до значително намалено чувство на глад. Но дали тази връзка сама по себе си е повлияна от последователността, тук също не е доказано.
Затова специалистите съветват първо да наблегнете на качествената храна и просто да проверите как ви влияе реда, в който консумирате храната за определен период от време, пише Edna.bg.