Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яжте шоколад! Какаото в него съдържа стотици растителни съединения, полезни за здравето
Автор: Екип Varna24.bg 22:47 / 18.10.2024Коментари (1)284
©
Маите обичали какаото толкова много, че го използвали като валута. Те също така вярвали, че е полезно, това твърдят и много хора днес за най-известния вторичен продукт на какаото - шоколада.

Всъщност какаото съдържа стотици биоактивни растителни съединения, включително флаваноли, които се свързват с множество възможни ползи за здравето.

"Изследванията на биоактивните компоненти на какаовите зърна доста последователно показват, че ако консумирате по-големи количества флаваноли механизмите, свързани със сърдечните заболявания, като цяло се повлияват благоприятно“, казва Хауърд Сесо, епидемиолог от училището по обществено здраве “Харвард Т.Х. Чан". Това включва регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Но докато какаото наистина има интригуващ потенциал за подобряване на здравето на сърцето и мозъчната функция, няма наука, която да подкрепя яденето на големи количества шоколад като здравословна стратегия. Ето защо.

Полезен ли е шоколадът

Подтикнати от популярността на шоколада, множество проучвания изследват как естествените химични съединения, открити в какаото, могат да бъдат полезни за човешкото здраве. Докато някои предполагат, че около 30 грама черен шоколад може да подобри здравето на сърцето, голяма част от изследванията не включват яденето на истински шоколад, а по-скоро неговите компоненти.

През 2022 г. Сесо и колеги откриват убедителни доказателства за ползите от флаванолите. В клинично изпитване с 21 000 възрастни, те откриват, че при половината от участниците, приемащи 500 мг добавки с какаов флаванол дневно, има значително по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Флаванолите могат също да повишат чувствителността към инсулин, според някои проучвания, което може да бъде полезно за намаляване на риска от диабет тип 2. Но резултатите не са убедителни при хората, изложени на риск от диабет. За тях може да е разумно да изберат добавка, вдъхновена от какао, вместо да ядат шоколад заедно със захарта, която се съдържа в него.

Други изследвания показват, че флаванолите, открити в какаото (също присъстващи в плодовете, зеленчуците и чая), могат да забавят когнитивния спад по време на стареене или дори да повишат работата на мозъка чрез подобряване на притока на кръв към мозъчната кора. Но са нужни още изследвания, за да се разберат тези ефекти.

Участниците в проучването трябва да ядат няколко шоколадови блокчета, пълни с мазнини и захар на ден, за да си набавят 500 мг флаваноли – от друга страна шоколадите определено не са еднакви.

Кой вид шоколад е по-здравословен

Разбирането защо някои видове шоколад са по-здравословни от останалите започва с това как се правят тези вариации. По време на производството какаовите зърна се разделят на месести твърди частици, известни като зърна, и мастна част, наречена какаово масло. Твърдите вещества съдържат полезни съединения като флаваноли, но за производството на шоколад те се смесват с какаово масло, захар и понякога мляко.

"Всички ползи за здравето, приписвани на шоколада, се дължат на съдържанието на какао в него“, казва Тим Спектър, генетичен епидемиолог в Кралския колеж в Лондон и съосновател на компанията за индивидуално хранене ZOE.

Като цяло млечният шоколад има много по-малко от тези твърди частици, докато черният шоколад съдържа повече, както показва горчивият му вкус. В случая с белия шоколад твърдите частици от какао се изхвърлят напълно – заедно с флаванолите и други полезни съединения – оставяйки само какаовото масло, млякото, захарта и често щипка ванилов аромат. Белият шоколад е източник на захар, мазнини и калории, но не много, което може да се счита за полезно за човешкото здраве.

Така че общото правило е, че по-тъмният, горчив шоколад има по-голямо съдържание на какао и това обикновено се посочва на етикетите. Но Сесо казва, че това не е цялата история.

"Само защото нещо е отбелязано като “80% какао", не изяснява дали наистина е добро за вас или не“, казва той. "Подобно на много други храни, не само какаото, а и начинът, по който е обработено от началото до края, може да има дълбоко въздействие върху хранителните или биоактивните вещества, останали в него“, добавя той.

Какаовите зърна могат да загубят своите полезни съединения, когато са ферментирали и изсушени, например, и допълнително намалени по време на печене и други процеси на производство на шоколад.

Спектър добавя, че много от продуктите на най-популярните марки са ултра преработени храни, пълни със захар, емулгатори и изкуствени аромати, с малко полезно какао. "В тези случаи отрицателните ефекти върху здравето надвишават всички ползи“, казва той. "Когато изберете минимално обработен шоколад с най-малко 70% какао, получавате ползите, свързани с какаото, с малко недостатъци.“

Какао на прах и какаови зърна

Маите се наслаждавали на разнообразие от напитки, пълни с какао на прах, което според Сесо е "вероятно по-добър източник за получаване на някои от полезните ефекти на какаовите зърна, отколкото шоколада“.

Не бъркайте обаче тези прахове с гореща какаова смес. Неподсладено и горчиво какао на прах, често използвано за печене, съдържа много големи количества какао - до 100%. Горещите какаови смеси съдържат много по-малко истинско какао и големи количества мляко на прах и захар.

Какаовите зърна, които могат да се смесват в мюсли или смутита, имат още един здравен плюс - те се отличават с големи количества фибри, които подпомагат храносмилателната система, пише nationalgeographic.bg.

В крайна сметка, казва Сесо, нашето колективно желание да рекламираме ползите за здравето от шоколада "пропуска въпроса, че не шоколадът е здравословен, а това, което съдържа“.

"Ако обичате шоколад в умерени количества, разбира се, трябва да го консумирате“, добавя той. "Но не е задължително да го ядете, защото мислите за него от гледна точка на неговите ползи за здравето.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.10.2024 г.
0
 
 
Не може ши какао да се яде само без вредната захар
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: