Юлияна Дончева: Никога не трябва да се изпада в крайности при храненето
Никога не трябва да се изпада в крайности при храненето. Ненавиждам думата "диета", защото предизвиква стрес за организма. Той минава на друг режим и не работи по начина, по който ние искаме. Това каза журналистът Юлияна Дончева в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.
В "Истината за храната“ тя разказва за нейния личен път на пробата и грешката и откриването на истината за храната.
Най-оптималният вариант за поддържане на добра физическа форма според нея минава през съчетаване на умерено хранене с активност. "Много добре се съчетава една 30-, 40-минутна интензивна тренировка сутринта с повече кардио, за да се вдигне пулсът, с едно умерено хранене, което трябва да съобразим, без да си налагаме жестоки рестрикции, които да стресират организма“, обясни Дончева.
Тя е привърженик на интермитентното хранене, при което приемът на храна се ограничава до интервал от 8-12 часа. "Ако закуската ни е в 10.00-11.00 часа, в 17.00-18.00 часа трябва да приключим с храненето. Моето последно хранене е около 18.00-18.30 часа, след това пия само вода. В началото е много трудно, но се свиква и след това организмът си почива“, обясни Юлияна Дончева.
Според нея храните не бива да бъдат разделяни на полезни и вредни, а на храни с чист произход и на такива без такъв. "И най-полезният плод, като авокадото например, когато е пълно с въглехидрати, не влияе добре на организма. Тази година почти всички дини бяха пълни с нитрати. Същото е и с млечните продукти. Ако си подквасим кисело мляко вкъщи, това е гаранция, че вътре няма да има сухо мляко и палмови мазнини, и можем да сме спокойни. Най-добре е произходът на храната да е страната, в която ние живеем“, поясни журналистът.
Храната винаги трябва да бъде емоция, не само когато се консумира, но и когато се готви, вярва тя. "Всяка храна става вкусна, когато готвим с любов и настроение. Храната трябва да бъде в умерено количество. Когато е в повече, дори най-здравословната храна създава дискомфорт в организма ни. Трябва да се храним с малки порции. Най-голямата грешка е вечер преди лягане да хапнем въглехидрати, нещо, което уж ще ни оправи настроението, но всъщност не се отразява добре на формата ни“, обясни Юлияна Дончева.
Т.нар. снаксове и чипсове могат да имат и здравословни алтернативи от зеленчуци, без добавки от захар и прекалено осоляване. "Спокойно можем да си ги хапваме. Има ги вече във всички магазини и не трябва да се притесняваме от този тип храна“, смята тя.
Голямото количество сол е вредно, но драстичното намаляване на консумацията й се отразява върху нормалните процеси в организма.
Контролът на хранителните продукти в България е сериозен проблем, смята тя. "Купих си тест за измерване на нивата на нитрати и се оказва, че голяма част от продукцията има ужасяващо качество. На някои продукти пише "Опасно за живота“. Ако за дините допустимата стойност е 30, аз съм срещала над 300. Ядем жестоки неща и после се чудим защо сме най-болната нация в света“, коментира Дончева.
Контролът и качеството на храната в училищата според нея също е занижен. Недопустимо според нея е даването на тестени закуски със захар. "По лавките в училище има инстантни супи, пълни с различни "Е“-та и добавки, които са много вредни за детското здраве. Масово децата са със затлъстяване и хранителни проблеми. Синът ми на 9 години имаше повишен холестерол. Това означава, че в някои от продуктите има и палмови мазнини. Не знам защо не се извършва никакъв контрол“, допълни Юлияна Дончева.
По думите й в България ядем най-лошата и най-скъпата храна. Според нея българите много подценяват родните храни. "Увлечени от модата в различен тип хранения, пропускаме изключително полезните български храни като боб, леща, нахут, ферментиралите храни. Те неслучайно са част от българската традиционна кухня“, посочи Дончева.
Според нея захарта е най-голямата заплаха за човешкото здраве. "Повела съм много лична битка срещу нея. По съвети на наши приятели спортисти открих един подсладител – еритритол, който е натурален. Той се извлича от различни плодове и е 0 калории“, обясни Дончева.