Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За първи път от 16 години във Варна се раждат мечета
Автор: Екип Varna24.bg 15:12 / 19.02.2010Коментари (0)1047
© Impact Press Group
За първи път от 16 години във Варна се раждат мечета. Това заяви Тодор Христов директор на зоопарка във Варна. Той добави, че най-накрая семейството на мечките - Свобода и Карамуш са се сдобили с наследници. Тодор Христов добави, че след като специалистите са влезли в хралупата на майката са чули специфичните звуци. „Само не знам дали се е родила едно или две мечета", допълни директора на зоопарка. По негови думи мечето или мечетата са на около 25 дни и тежат около 1 килограм. Майката Свобода все още е в полу-будно състояние и именно за това специалистите не са я бутали, за да разберат колко точно са бебетата. Бащата Карамуш вече прави опити да се събуди, като той е преместен в друга хралупа, тъй като е опасен за малките и има риск да ги убие. Според Тодор Христов варненци ще могат да се радват на мечетата от средата на март, когато майка им със сигурност ще ги изведе навън.

Директорът на зоопарка коментира и съдбата на малките след като пораснат. По негови думи в природата мечетата остават с майка си най-малко година и половина, но в зоопарковете този период е по-малък. На този етап има няколко варианта за мечетата. Първият е майката и бащата да бъдат разделени, за да може женската мечка да остане с малките си. Вторият вариант е на мечетата да им бъде намерен нов дом, но това е по-трудна процедура, защото не се знае в кой зоопарк се търсят мечки. Христов добави, че има идея ръководството на зоопарка да се свърже с резерват „Белица" и при възможност двете мечки - Свобода и Карамуш да бъдат пуснати там сред останалите мечки. „Те вече са големи и смятам, че това е добър вариант, а пък и не искаме да ги разделяме, защото са много хубава двойка", коментира Христов. Това обаче, което е сигурно е, че майката и бащата няма да могат да останат заедно с малките си, защото бащата е опасен за бебетата.

Заради хубавото време във Варна през последните дни Тодор Христов се похвали и с много посетители. През предната събота и неделя зоологическата градина в морския град е била посетена от близо 2000 души, като според директора тази събота и неделя също се очертава да има много посетители.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: