За здрави черва и добро храносмилане: Шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:26 / 30.12.2024
1195
Както знаем, здравето на червата зависи в голяма степен от поддържането на добър микробиом. А за да е такъв той, е нужно пълноценно и разнообразно хранене. Част от това хранене е препоръчително да бъдат и ферментиралите храни и напитки, за които не е тайна, че подпомагат храносмилането и подобряват здравето на червата. Те са богати на пробиотици, фибри и други основни хранителни вещества, като благоприятстват дори и поддържането на здравословно тегло.

Ето шест ферментирали храни и напитки, които е добре да консумираме редовно.

Мисо

Подправката мисо присъства в много супи и разядки в японската кухня. То е основна храна за една от най-дълголетните нации в света и е колкото вкусна, толкова и полезна.

Богата е на пробиотици, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества в организма. А благодарение на ниското си съдържание на мазнини, е чудесна като допълнение към една по-нискокалорична диета.

Кисело зеле

Толкова обичано по нашите ширини и също толкова чудесно за здравето на червата. Киселото зеле е богато на фибри и пробиотици, които в комбинация засищат и подпомагат храносмилането.

Благодарение на фибрите се чувстваме по-сити за по-дълго, което намалява вероятността от преяждане. Пробиотиците пък са неизменно важна част от метаболитната ни система.

Кимчи

Подобно на киселото зеле, корейското кимчи е богато на пробиотици и фибри.

Характеризира се и с пикантност, която може дори да ускори метаболизма. Благоприятно е за храносмилането и поддържането на здравословно тегло.

Кефир

Тази напитка от ферментирало мляко е чудесна заради пробиотиците и протеините, които съдържа.Живите култури в кефира не само подобряват храносмилането, но и помагат за усвояването на други хранителни вещества, за да извлече организмът ни максимума от храната. Протеинът пък е полезен за мускулите.

Комбуча

Този газиран, вкусен ферментирал чай се слави с богатството си от пробиотици и детоксикиращите си свойства.

Комбучата е полезна за храносмилателните процеси и често съдържа оцетна киселина, която помага за регулирането на телесните мазнини. Благоприятства загубата на излишни килограми, докато същевременно насърчава и доброто храносмилане.

Ябълков оцет

Консумацията на ябълков оцет е особено популярна в последно време заради способността да подпомага редуцирането на теглото. Неговите ползи се дължат на високото съдържание на оцетна киселина, която се свързва с по-доброто усвояване на протеини.

Ябълковият оцет ускорява и метаболизирането на други вещества, докато потиска и глада. По този начин е хем полезен за храносмилането, хем за предотвратяване на преяждането и съответно отстраняването на излишните килограми, пише She Finds, цитиран от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева роди второто си де...
Годината започна със скандална звездна сватба
Духовник за Богоявление: Не знам каква традиция спазвате, като вл...
Българка плати 840 лева за паркинг на летище София
Почина писателят Димитър Коруджиев
Етнолог за Богоявление: Ако кръстът замръзне във водата - годинат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).