ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Задължително изпълнявайте тези стъпки, за да отстраните пестицидите от плодовете и зеленчуците | ||||||
| ||||||
Обработвайте зеленчуците умно При подготовката било то на зимнината или на свежата салата, е важно да се погрижим за отстраняването на остатъците от пестициди. Първият начин е като изплакнем плодовете и зеленчуците под течаща топла вода за една минута или повече – това ще помогне за премахване на остатъците по повърхността на плодовете или зеленчуците. Имайте предвид, че този метод може да не отстрани всички пестициди. Проучванията показват, че изплакването на доматите с вода намалява остатъците от пестицида хлорпирифос с 41%, но от друга страна, изплакването на аспержите премахва само 24% от химикала. Изплакването на зелето с топла вода пък премахва 93% от карбофурана – друг често срещан пестицид. Друг начин за намаляване на употребата на пестициди е да изрежете или откъснете кожата и листата на плодовете и зеленчуците. Разбира се, въпреки че това не е решение за всички видове продукти, можете все пак да използвате метода за ябълки, круши, картофи и др. Проучванията също показват, че остатъците от пестициди се намаляват с 18–71% след варене, 36–100% след бланширане и 25–60% след пържене. Това означава, че готвенето на зеленчуци предпазва от поглъщането на твърде големи количества остатъци от пестициди. Ето още няколко съвета към домакинствата, които следят безкомпромисно за качеството на продуктите, които слагат на трапезата: - Освен щателното измиване, е добре да оставяме плодовете и зеленчуците накиснати в съд с 10% разтвор на сол и вода за 20 минути. - Добра идея е също така да смесим оцет и вода в съотношение 1:4. С този разтвор пръскаме плодовете и зеленчуците и редуцираме следите от някои разпространени пестициди. - Содата за хляб е чудодейна съставка в натуралните почистващи препарати – безопасна и ефективна. Така тя се явява отлично решение и за почистване на хранителни продукти. Някои проучвания показват, че содата може да премахне от 66,7% до 98,9% от пестицидите в храните. Пазарувайте отговорно Важно е да имаме предвид, че по данни от 2023 г. остатъците от пестициди са най-често съобщаваната категория за опасност при храните според Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF към Европейската комисия – въпреки отчетения спад от 24% в сравнение с 2021 г. и от 5,5% в сравнение с 2022 г. Без изненада най-често съобщаваната продуктова категория в това отношение са плодовете и зеленчуците. В този смисъл е особено важно да пазаруваме само от места, където контролът над плодовете и зеленчуците е строг и надежден. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
И във Варна удължиха ваканцията на учениците
12:49 / 23.11.2024
НИМХ предупреди варненци: Опасно време днес!
08:44 / 23.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Катастрофа на "Хемус" посока Варна затруднява движението
14:04 / 23.11.2024
Варненци настояват за велоалеи на Аспаруховия мост
15:54 / 23.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: