
ЗАРЕЖДАНЕ...
Замразените плодове и зеленчуци са по-здравословни от пресните? | ||||||
| ||||||
В проучване, сравняващо хранителното съдържание на прясна и замразена царевица, моркови, броколи, спанак, грах, зелен фасул, ягоди и боровинки, изследователите установяват, че витамините в замразените продукти са "сравними и понякога по-високи“ от техните пресни аналози. Други проучвания потвърждават идеята, че единствената основна хранителна разлика между замразени и пресни продукти е, когато охладените пресни продукти губят хранителни вещества след няколко дни. "Общественото схващане е, че замразените храни са лоши и че са по-малко хранителни, защото са по-преработени“, казва Каралайн Томасън, диетолог от Вашингтон, окръг Колумбия. "Но това всъщност не е вярно.“ Ползите от замразените продукти Продуктът е най-хранителен, когато се бере в пикова зрялост, според експерти. Но кога се прибират плодовете и зеленчуците зависи от формата, в която ще се продават. Пресните продукти, продавани в магазините за хранителни стоки, обикновено се берат преди пиковата зрялост, за да се гарантира, че няма да са изгнили, докато попаднат в количката ви за пазаруване. Това конкретно пътуване от фермата до масата може да отнеме седмица или две, казва Томасън. Замразените продукти, от друга страна, се берат на или около пиковата зрялост, след това се бланшират и опаковат в азотна атмосфера няколко часа по-късно, което спомага за запазването на хранителните вещества. "Замразяването блокира тези хранителни вещества, така че виждаме, че всички витамини и антиоксиданти остават стабилни за дълъг период от време“, казва Кайли Сакайда, диетолог и автор на готварската книга So Easy, So Good. Освен това замразените продукти често са по-евтини и издържат по-дълго във фризера, отколкото пресните продукти в хладилника, което може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Ползите от пресните продукти Въпреки по-дългото време за транспортиране на пресните продукти до магазина, те все още съдържат много хранителни вещества. Но в сравнение с продукцията на фермерския пазар, последната понякога може да има дори повече предимства. Тъй като местно отгледаните плодове и зеленчуци обикновено изминават по-късо разстояние от фермата до пазара, отколкото са изминали продуктите в магазините за хранителни стоки, те обикновено се берат в пикова зрялост. Когато пазарувате продукти от фермерския пазар, "вероятно са минали ден или два, откакто фермерите са ги набрали, така че е наистина, наистина прясно“, казва Томасън. "Това зависи и от фермите, но [продукцията им] не се произвежда масово. Така че имате по-здрава почва, имате повече хранителни вещества в почвата, което също означава по-голяма плътност на хранителните вещества в продукцията, която купувате.“ Обработват ли се замразените продукти Министерството на земеделието на САЩ (USDA) определя преработената храна като такава, която е преминала през промени в естественото си състояние. Това може да включва процедури като измиване, рязане, замразяване, пастьоризиране, готвене или опаковане, за да назовем само няколко. Общото мнение е, че пресните и "естествени“ храни винаги са по-здравословни от преработените. Но не е толкова просто и експертите по хранене твърдят, че има място за различни нива на обработка. Ето защо изследователите преди почти две десетилетия въведоха класификационната система NOVA, която разделя храните на четири групи: непреработени или минимално преработени храни, като пресни и замразени продукти и меса; преработени кулинарни съставки, като зехтин и мед; преработени храни, като хляб и рибни консерви; и ултрапреработени храни, като сладки напитки, чипс, бонбони и бисквити. Според тази система за класификация замразените продукти се считат за минимално обработени, но здравните експерти отбелязват, че това не е причина за паника. "Хората имат идеята, че прясното винаги е най-добро или естественото винаги е най-добро, което [означава] колкото по-малко се обработва, толкова по-добре", казва Сакайда. "Има много послания, базирани на страх, които прекалено опростяват въпроса за здравословното хранене, което може да доведе до неустойчиво поведение." Трябва ли да ядете повече замразени продукти Въпреки тази информация, експертите не смятат, че има един най-добър начин за консумация на плодове и зеленчуци. "Не бих казала “избирайте само замразени броколи, защото те ще запазят хранителната си стойност“, казва Томасън. "Това е точно твърдение – ще запази хранителната си стойност. Но има толкова много причини, поради които можете да изберете прясното: има по-добър вкус, [има] по-добра текстура.“ Добавянето на повече замразени продукти към вашата диета обикновено е добра идея, особено ако искате да спестите пари или искате да се насладите на определени продукти извън сезона им, пише nationalgeographic.bg. Но като цяло замразените продукти, продуктите от магазините за хранителни стоки и фермерските пазари предлагат ползи за здравето и могат да бъдат част от добре оформена диета. "Използвам всички тях“, казва Сакайда, чиято предстояща готварска книга включва рецепти, които включват както пресни, така и замразени съставки. "Мисля, че всички те имат място в нашата диета, ако имаме достъп до тях… Не мисля, че [замразените] трябва да се разглеждат като по-малко добри – те просто имат различни приложения.“ И двамата диетолози са съгласни, че развенчаването на мита, че замразените продукти не са добри за вас, е важна стъпка в борбата с подхода "всичко или нищо“, който много хора имат, когато става въпрос за здравословно хранене. "В края на деня, независимо дали получавате замразени или пресни продукти, вие все пак получавате продукти и това е нещо, което трябва да празнуваме“, казва Томасън. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg