Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Започнаха снимките на документален филм за Побити камъни
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 04.11.2012Коментари (0)1046
©
Документален филм за Побити камъни връзката му с халколитния златен некропол, най-старото злато на света, започна да снима вчера екип на частна българската компания. Това съобщи Георги Венелинов от "Копи филм", който е и съсценарист на лентата. Днес операторът Иво Станоев, който ще води с разказа си изкушените от древната история, и режисьорът Малин Маринов, също замесен в сценария, влязоха във варненския Археологически музей. Те заснеха експонатите от уникалното халколитно погребение, което е на 6600 г.

Утре екипът ще посвети времето и усилията си на феномена Побити камъни, който се разпростира на 80 кв.км между Суворово, Баново, Девня, Чернево, Белослав, Аврен, Страшимирово, Игнатиево. Извън България уникалните Побити камъни са известни като Каменната гора и чужденци, с интереси към най-древната история на човечеството, го обхождат на частни начала.

Група ентусиасти от страната работят по версията, че Побити камъни са били древни календари. Това твърдение звучи особено убедително по време на зимното и лятното слънцестоене и пролетното и есенното равноденствие. Тогава за броени минути слънчевата светлина величествено преминава през процепи в камъните, като математическите пропорции между халколитния некропол и внушителните каменни групи са очевидни.

Версията , че Побити камъни не е природна даденост и игра на природата, а човешко творение, придобива все по-голяма популярност. Мнението на специалистите, защитаващи тази революционна теза, е, че рано или късно ще успеят да я докажат. Наскоро, при гостуването на министър Делян Добрев и вицепремиера Симеон Дянков във Варна по повод инициативата на в."Стандарт" "Чудесата на България" бе направена презентация на тезата за връзката между халколитния некропол и Побити камъни.

"По великолепие и мащаб Стоутхендж е детска площадка в сравнение с Побити камъни", каза Георги Венелинов. Екипът на филма иска да покаже, че най-старата култура на планетата е създадена по нашите земи и Побити камъни е 8-ото чудо на света. В плановете на авторите на документалния филм, които са тук до неделя, е да заснемат и мястото, където е открит халколитният некропол. Те се готвят и за интервю с министър Сергей Игнатов, който е историк по образование.

Филмът със сигурност ще бъде излъчен по ТВ7, ще намери своите почитатели в рамките на Европа и по целия свят, заканват се неговите създадели.

Източник: dnesplus.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: