Започват прожекции на филм за лобното място на президента на Полша

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:12 / 13.04.2010
1096
Фестивалният и конгресен център започва да прожектира "Катин", последния за сега филм на световноизвестния кинорежисьор Анджей Вайда, от 16 до 29 април в зала "Европа" от 18 ч. и 20,15 ч. В ролите ще можем да видим такива култуви за полското кино актьори като Мая Коморовска и Ян Енглерт, а заедно с тях и Артур Жмийевски, Мая Осташевска, Магдалена Челецка, Анджей Хира, Данута Стенка, Агнешка Глинска, Владислав Ковалски. Филмът бе номиниран за "ОСКАР 2008" за най-добър чуждоезичен филм.

Действието на филма е в началото на Втората световна война. След нападението на хитлеристка Германия срещу Полша, на 17 септември 1939 г. по заповед на Сталин на полска територия нахлуват и части на съветската армия. Хиляди полски офицери са задържани в съветски плен и безжалостно екзекутирани в Катинската гора. Полската армия е на практика обезглавена. Хиляди офицерски съпруги чакат мъжете си години наред, а явните доказателства за това, че са убити от руснаците, много от тях приемат с недоверие. Съветската страна приписва престъплението на германците. Истината е призната едва по времето на Горбачов.

Въпреки че паметта за избитите през пролетта на 1940 г. сънародници е била винаги будна в Полша, "Катин" на Анджей Вайда е първото кинематографично приближаване към една от най-болезнените теми на полското обществено съзнание. Едва ли друг освен Вайда би могъл с по-голямо право и творчески потенциал да се заеме със зловещото престъпление. На 81 години (филмът е сниман през 2007 г.), вече почетен с всички големи отличия на световното кино, създателят на "Пепел и диамант", "Човекът от мрамор", "Човекът от желязо" от десетилетия се готви за своя може би последен дълг - да обхване със силата на изкуството една от най-жестоките драми на своя народ. Тя е трагична и за неговата лична семейна история. Баща му Якуб Вайда, 43-годишен офицер, е сред убитите в Катинската гора. Майката на режисьора до последния си земен ден се надява, че мъжът й ще се завърне от сибирски плен. Лъжата и човешкото страдание са двата полюса във филма, между които Вайда вплита човешки съдби и политически конфликти.

70 г. след трагичното събитие полският президент Лех Качински заедно с още около стотина представители на политическия и духовния елит на съвременна Полша бяха тръгнали към Катинската гора, за да се поклонят пред тленните останки на хилядите поляци, жертва на жестоката екзекуция. Но правителственият самолет се разби в района на Смоленск. Оцелели няма. Може би съдбата иска да даде на човечеството още един урок. Как ще разчетем неговите послания?... След инцидента Централната руска телевизия излъчи филма "Катин"- показаха го за първи път в Русия. Варненци също могат да видят епичната творба на Анджей Вайда от този петък в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
02.10.2010 В Русия арестуваха трима полски журналисти на мястото на катастрофата на Качински край Смоленск
25.04.2010 Заклаха човека, снимал трагедията с Качински
18.04.2010 Ден на траур по повод трагедията, сполетяла Полша
18.04.2010 Днес погребват Лех Качински
16.04.2010 18 април - ден на траур по повод трагичната смърт на полския президент
12.04.2010 Кметът изрази съболезнованията си за загиналите полски политици
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).