Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо да не държим отворени консерви в хладилника
Автор: Екип Varna24.bg 13:34 / 26.03.2025Коментари (0)705
©
Често ни се случва да отворим консерва боб, грах или царевица, да използваме малко количество от нея и останалото да приберем с консервата в хладилника. Рядко се замисляме, че металът на консервата прониква в храната ни с течение на времето. 

След като отворим кутия, вътрешността й е изложена на въздух и окисляването може да ускори прехвърлянето на част от метала в храната ни. Това е особено проблематично за киселинни храни, като консервирани домати, които могат да ускорят разграждането на вътрешната обвивка на консервата, увеличавайки риска от замърсяване.

Както предупреждава проучване от 2019 г.: "Храните от опаковките на консерви не трябва да се излагат на кислород за дълго време, особено когато са били отворени, защото това ще увеличи извличането на желязо и цинк от опаковката в храната."

Въпреки че няма убедителни доказателства, че това представлява сериозен риск за здравето - тялото всъщност се нуждае от много малки количества цинк и желязо, за да функционира здравословно, все пак не бива да подценяваме риска. Дори ако тези метали не ни навредят, те могат да променят вкуса и качеството на храната.

През последните десетилетия съществува и друга опасност, дебнеща в храните в консерва: Бисфенол А (BPA), промишлен химикал, който често се използва за облицоване на вътрешността на консервите, за да се предотврати разваляне и окисляване.

Според проучване от 2020 г. е "добре установено е, че консервите са често срещан източник на BPA" и химикалите имат "неблагоприятни последици за здравето". Например, обширни изследвания показват, че BPA може да имитира естроген, за да взаимодейства с естрогенните рецептори, което е в състояние да наруши нормалната хормонална функция.

Като имаме предвид всичко това, решението е просто и ще ни отнеме 10 секунди. Прехвърляме неизползваната консервирана храна в чист, херметически затворен контейнер, преди да я сложим в хладилника.

Въпреки че това може леко да увеличи купчината за миене, предприемането на допълнителната стъпка за прехвърляне на остатъците в подходящ контейнер е малко усилие, което може да се изплати в дългосрочен план (най-малкото няма да ни навреди). С нарастващите опасения относно безопасността на храните и химическото замърсяване, винаги е по-добре да бъдем внимателни, пише lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Земетресение от 7,7 по Рихтер разтърси Мианмар
Кабинетът "Желязков"
Издирват Пепи Еврото
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: