Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо ходенето е по-добро от фитнеса?
Автор: Екип Varna24.bg 22:04 / 12.08.2024Коментари (0)1396
©
Алергични ли сте към фитнеса? Страхотно! Не трябва да се разстройвате много от това, но най-важното е да изнасилвате тялото си всеки ден в преследване на идеална фигура. Не забравяйте, че вероятно вече сте намерили стотици извинения за себе си, за да пропуснете тренировка повече от веднъж.

Изглежда, че последният път, когато се срамувахте толкова, беше, когато се оправдахте пред учителя си за отсъствия. Сега най-накрая можете да забравите за омразната бягаща пътека: учените установиха, че разходките и съзерцаването на природата са много по-здравословни от изтощителните тренировки във фитнеса. 

Без оборудване

Може би най-приятната полза от ходенето е, че вече не се нуждаете от специална екипировка; Освен това ходенето не изтощава тялото толкова, колкото активния спорт, дори може да имате чувството, че тялото не е претърпяло никакви промени. Всъщност това съвсем не е така - след първата разходка можете да сте сигурни, че сте поели по пътя на промяната и за това изобщо не е необходимо да сте напълно мокри от пот.

Общо възстановяване на тялото

В допълнение към всички други предимства, ходенето насърчава интензивното движение на кръвта през съдовете, обогатявайки всички вътрешни органи без изключение с голямо количество кислород, което, разбира се, има благоприятен ефект върху цялото тяло.

Създайте си навика да се разхождате вечер и много скоро ще забележите как общото ви състояние се е подобрило - първо ще изчезнат главоболието, а след това и болките в ставите - активното кръвообращение ще помогне за развитието на запушени мускули.

Здрав сън



Ходенето насърчава здравия сън. Ако страдате от безсъние, вечерната разходка е точно това, от което се нуждаете. Поемането на чист въздух преди лягане, дори в малък градски парк, е полезно за пълна релаксация на тялото, а пренасищането с кислород може дори да причини силна сънливост. Така след дълга спокойна разходка ви е гарантиран здрав, здрав сън и приятно събуждане.

Здрав дух в здраво тяло

Ходенето е идеален начин за почивка. Факт е, че спокойното ходене е чудесен начин да изчистите главата си от паразитни мисли. При това благотворно влияние има не толкова самото ходене, а съзерцаването на случващото се около нас.

Монотонните движения на очите ви позволяват да синхронизирате работата на дясното и лявото полукълбо на мозъка, като по този начин премахвате нервните окончания, които се образуват в резултат на емоционален шок, негативни мисли, мании... В резултат на това функционирането на нервната система е подобрено - това откритие принадлежи на американски психолози.

Забравете за фитнеса

Редовните разходки могат напълно да заменят спорта. Ходенето е изпитано средство за отслабване, което няма противопоказания и е подходящо за всеки, независимо от възрастта.

Ежедневното ходене в парка ще ви осигури лесно отслабване, ще можете да се откажете от диети и задължителни упражнения. Ходенето е толкова ефективно, колкото и бягането, но за разлика от последното няма противопоказания и е много по-безопасно за здравето. Сутрешните разходки ви зареждат с енергия, а вечерните спират апетита. Основното нещо е да ходите редовно.

Добро настроение

Ходенето може да е от полза не само за вашето физическо състояние, но и за моралното. Английски експерти поканиха няколко запалени шофьори да участват в експеримент и установиха, че хората, които спират да шофират до работа и започват да ходят пеш или с велосипед до работното си място, усещат ясно подобрение в общото си състояние. Ходенето провокира производството на хормони на щастието - ендорфини. След разходка определено ще почувствате, че настроението ви се е подобрило.

Подобрена мозъчна функция

Експерти от Националния съвет по стареене на САЩ установиха, че 40-45 минути бързо ходене на ден подобряват мисловните умения при хора над 60 години, тъй като подобна физическа активност подобрява притока на кръв към мозъка. Ходенето също може да забави свързаното с възрастта намаляване на броя на клетките в хипокампуса, частта от мозъка, която обработва паметта и емоциите. Що се отнася до по-младите хора, които обичат да се разхождат преди лягане, те ще могат да предотвратят проблеми с мозъчната дейност в бъдеще по този начин.

Удължаване на живота

Доказано е, че ако изминавате повече от три километра на ден, рискът от преждевременна смърт значително намалява. За да удължите живота си, не е нужно да се отказвате от вкусна храна и напитки, достатъчно е да прекарвате време всеки ден в разходки, което е много по-малко изтощително от бягането или тренировките във фитнеса, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бюджет 2024
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избират нов български еврокомисар
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: