Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо има хора, които не помнят имена, но не забравят физиономии
Автор: Десислава Томева 16:42 / 09.10.2024Коментари (0)482
©
Паметта е сложен когнитивен процес, който играе ключова роля в ежедневието ни. Тя е в основата на нашето обучение, опит и взаимодействия с другите. Въпреки че повечето хора могат да се идентифицират с различни видове памет, един интересен феномен е наблюдението, че някои индивиди лесно разпознават физиономии, но имат трудности да запомнят имена. 

Това не е парадокс и си има своите научни обяснения, а те са свързани с видовете памет. Има хора, които притежават само една от изброените, други комбинират в мозъка си повече от една. Делим паметта така:

Визуална памет

Това е способността да запомняме информация, свързана с визуални образи. Според изследвания, визуалната памет е изключително силна при хора, които имат добри наблюдателни умения.

Психологът Дейвид П. Бардо подчертава, че "визуализацията на информацията може да увеличи запомнянето, като свързва абстрактни концепции с конкретни образи“.

Лично аз, видя ли нещо написано, прочета ли го внимателно, то остава в съзнанието ми. Помня редовете, думите и когато се наложи да го възпроизведа словесно, просто си го представям в писмен вид.

Слухова памет 

Този вид памет е свързан с информация, получена чрез слуха. Например, музикантите често разчитат на слуховата си памет, за да запомнят нотите и мелодиите.

Според изследването на психолозите Лийан А. Хуг и Джон Р. Годфри, "слуховата памет е особено важна в социални ситуации, където взаимодействието с другите изисква бързо запомняне на имена и разговори“.

От личен опит ще кажа, че няма песен или изказване, което съм чула и не съм запомнила. В журналистиката, например е важно да слушаш много внимателно пресконференцията и да запомниш ключовите фрази на политика.

Аналогична памет

Тази памет е свързана с асоциации, основани на преживявания. Например, човек може да свърже определено име с лице или ситуация.

Изполвам аналогии, но доста по-рядка. Ако говорим за име на човек, с когото се запознавам сега, ще ми е по-лесно, ако го свържа със стар мой познайник със същото име. Няма ли логична връзка, името се загубва в съзнанието ми.

Декларативна памет

Тази памет обхваща факти и събития, които можем да възстановим осъзнато. Важно е да се отбележи, че декларативната памет може да бъде повлияна от емоции и лични интереси.

Според изследванията на д-р Кери Д. Нолан, "емоциите играят ключова роля в запомнянето на информация, тъй като свързват фактите с преживяванията ни“.

В този вид памет, не мога да се похваля с постижения.

И да се върнем на трудността при запомнянето на имена, въпреки че физиономиите са запомнени. Свързано е с няколко фактора:

– Когато срещаме нови хора, често сме по-фокусирани върху тяхната физиономия и поведение, отколкото върху имената им. Това може да доведе до недостатъчно внимание към информацията, която не е свързана с визуалния аспект.

– Имената често са абстрактни и не съдържат визуални подсказки, което ги прави по-трудни за запомняне.

Психологът Патриша К. Дейвис обяснява: "Имената са просто звуци без контекст. За разлика от лицето, което виждаме, името не носи визуална информация, която можем да свържем с личността“.

Много хора използват различни стратегии, за да запомнят лицата, като свързват визуални черти с асоциации. Когато става въпрос за имена, обаче, тези стратегии не винаги се прилагат. Д-р Нейтън А. Фриман подчертава, че "използването на мnemotechnics и свързването на името с визуални образи може да подобри запомнянето“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: