Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо медът се захаросва и как отново да го направим гладък?
© Blagoevgrad24.bg
Едно от най-често срещаните явления при меда е кристализацията – процес, при който течният мед се втвърдява и придобива зърнеста или кремообразна консистенция. Много хора погрешно смятат, че кристализиралият мед е развален или че е фалшифициран.

В действителност кристализацията е напълно естествен процес, който доказва автентичността на меда. Но защо точно се случва това? За да разберем, трябва да разгледаме химичния състав на меда и факторите, които влияят върху процеса на кристализация.

Защо медът кристализира?

Медът е сложна смес от захари, вода, ензими, витамини, минерали и антиоксиданти. Основните захари в меда са фруктоза и глюкоза, като тяхното съотношение играе ключова роля в процеса на кристализация. Фруктозата е по-сладка и по-разтворима във вода, докато глюкозата има склонност да се кристализира по-бързо. Ако в меда има по-високо съдържание на глюкоза спрямо фруктозата, той ще кристализира по-бързо. Например, медът от слънчоглед и рапица съдържа повече глюкоза и кристализира по-бързо, докато акациевият мед, който е по-богат на фруктоза, остава течен по-дълго време.

Температурата е един от най-важните фактори, които влияят върху кристализацията на меда. Медът кристализира най-бързо при температури между 10°C и 15°C. При по-ниски температури процесът се забавя, а при температури над 25°C медът остава течен. Това е причината, поради която медът, съхраняван в хладилник, кристализира бързо. Важно е да се отбележи, че кристализацията не променя качеството или хранителната стойност на меда, а само неговата текстура.

Начинът на съхранение на меда също влияе на процеса на кристализация. Медът, съхраняван в стъклени буркани или в съдове с херметично затваряне, кристализира по-бавно, тъй като е по-малко изложен на влага и въздух. Обратно, ако медът е изложен на въздух или влага, той кристализира по-бързо. Това е така, защото влагата води до разреждане на водно-захарния разтвор, което улеснява образуването на кристали. Ето защо е препоръчително медът да се съхранява на сухо и прохладно място в плътно затворен съд.

В меда могат да се открият микрочастици като цветен прашец, восък или дори прах. Тези частици служат като "ядра" за кристализацията, около които глюкозните молекули започват да се подреждат в кристали. Натуралният нефилтриран мед съдържа повече такива частици, поради което кристализира по-бързо в сравнение с филтрирания. Това обаче не означава, че е по-нискокачествен – напротив, наличието на цветен прашец доказва автентичността и естествения произход на меда.

Различните видове мед кристализират по различен начин в зависимост от състава им. Например, медът от детелина и слънчоглед кристализира бързо и става твърд, докато липовият и акациевият мед остават течни за дълго време. Това се дължи на различното съотношение на фруктоза и глюкоза в тях. Акациевият мед съдържа повече фруктоза, която е по-стабилна в течна форма, докато медът от слънчоглед е богат на глюкоза, която лесно се кристализира.

Какво да правим при кристализация

Много хора се чудят какво да направят, когато медът им кристализира. Най-лесният начин да го върнете в течна форма е да го затоплите на водна баня при температура не по-висока от 40°C, съветват от gotvach.bg. Така ще запазите всичките му полезни вещества и ензими, които са чувствителни на висока температура. Избягвайте използването на микровълнова фурна, тъй като тя може да унищожи полезните свойства на меда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Войната в Украйна
Кабинетът "Желязков"
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: