Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо не трябва да пиете алкохол преди да спите в самолета?
Автор: Екип Varna24.bg 12:44 / 04.06.2024Коментари (0)1296
©
Знаете ли защо не трябва да пиете алкохол преди да спите в самолета? В самолетите, които летят на височина от около 2438 метра, нивата на налягане и кислород са по-ниски от тези на Земята. Ако по време на полет пиете алкохол и заспите, след това е вероятно да изпитате спад на кислородното насищане в кръвта си и повишен сърдечен ритъм. За това предупреждава проучване, публикувано в списание Thorax, цитирано от bTV.

За да проведат изследването, изследователите създават атмосферна среда, подобна на самолетната кабина по време на полет. В продължение на 2 нощи 48 здрави възрастни спят 4 часа в 2 различни среди - веднъж без да са приемали алкохол и веднъж след като са изпили 2 чаши вино или бира, според проучването.

В нощите с прием на алкохол изследователите наблюдават понижено количество кислород и повишен сърдечен ритъм.

"Комбинацията от прием на алкохол със спане в такива условия представлява значително натоварване за сърдечната система и може да доведе до изостряне на симптомите при пациенти със сърдечни или белодробни заболявания“, казват изследователите.

"Проучването е малко, но дава отправна точка, от която изследователите трябва да продължат да проучват връзката между съня, полета и алкохола“, казва кардиологът д-р Андрю Фрийман. 

Той не е участвал в изследването.

"Много хора пият алкохол на борда, за да си помогнат да заспят в неудобната кабина - но това се отразява негативно, както на здравето в дългосрочен план, така и на непосредствената цел да си починат“, казват експертите.

"Това откритие не е изненада. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но качеството на съня не е толкова добро, колкото при трезвен сън“, казва Фрийман.

Според изследователите хората са склонни да имат по-фрагментиран сън след употреба на алкохол, което означава, че се събуждат повече през нощта и не са склонни да спят дълго и без прекъсвания.  

"Ако е възможно, опитайте се да се придържате към естествените цикли на тялото си, когато летите със самолет“, съветва Фрийман.

"Това може да се постигне и като избирате полети, който да съвпада с режима ви на сън, така че да можете да кацнете и да доспивате или да кацнете и да започнете деня си“, казва още той.

Кардиологът съветва и да се избягва изкуственото бодърстване с прекален прием на стимуланти като кафе или енергийни напитки, или депресанти като алкохол.

"Може да е по-трудно да спазвате здравословните си навици когато летите със самолет, но полагането на усилия в тази насока може да ви помогне да пристигнете с добро настроение и готови за приключение“ каза Фрийман.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Поскъпване на хранителните продукти
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: