ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо по-често да ядем спанак и нар | ||||||
| ||||||
И далеч не на последно място по важност е ролята им в забавянето на процеса на стареене. За щастие, редица храни могат да се похвалят с противовъзпалителен ефект, но има две, които се отличават като най-ефективни. Ето са те според диетолозите. Спанак Този зеленолистен зеленчук е пълен с витамини, фибри и други хранителни вещества, като различни проучвания доказват ползите му за здравето. Консумацията на спанак се свързва с благоприятното влияние върху нивата на кръвната захар и намаляването на риска от диабет с 26%. Само половин чаша варен спанак на ден пък помага на възрастните хора да подобрят когнитивните си функции. Наред с това, същото количество от зеленчука, консумирано всеки ден, намалява биомаркерите, свързани с колоректален рак. Въпреки че може да се консумира както суров, така и сготвен, спанакът е най-полезен, когато не е преминал през термична обработка. По този начин се запазва високото съдържание на лутеин - антиоксидант, който намалява възпалението, свързано с когнитивен спад, здравето на сърдечно-съдовата система и рак. Нар Зърната, които се съдържат в нара, може да са дребни, но за сметка на това са силен помощник в справянето с възпалителните процеси. Това е така, благодарение на елагитанините - биоактивни полифеноли с противовъзпалителен ефект върху клетките в тялото. Но ползите от консумацията на нар се простират и отвъд това. Този плод е богат и на фибри - с около четири грама само в половин чаша. А както добре знаем, фибрите са особено полезни за храносмилането. Наред с това нарът съдържа антиоксиданти и полифеноли. Те от своя страна пък подпомагат здравето на сърцето, подобряват кръвообращението и са полезни също за здравето на кожата. За да извлечем максимално ползи, препоръчителното количество нар на ден е около половин чаша. И въпреки че от зърната се получава вкусен сок, е добре да предпочетем хапването им директно от плода. В половин чаша от тях се съдържат седем грама фибри, докато в сока - едва 0.2 грама. Освен това зърната от нар съдържат и повече витамин С - мощен антиоксидантен витамин, пише Real Simple, цитиран от lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Почина голям музикант
15:26 / 03.01.2025
Важно за родителите – стартира нещо безплатно за децата във Варна
13:34 / 03.01.2025
Голям проблем със Синята зона във Варна
08:39 / 03.01.2025
Важно съобщение от Районната прокуратура във Варна
08:37 / 03.01.2025
Важно съобщение от Общината за учениците във Варна
13:43 / 04.01.2025
Цената на любим на българите продукт е скочила с над 200% за 1 година
08:26 / 04.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: