Защо сланината е полезна?
Да се лишавате от удоволствието да ядете сланина, защото е просто мазнина, е голяма грешка. Една от най-здравословните храни може дори да ви предпази от рак. Какво се случва с червата след изяждането ѝ и с какво да ядем сланината?
Консумацията на нискомаслени извара и кисело мляко вече не е модерно. Научните изследвания са доказали, че висококачествените мазнини са от съществено значение за тялото.
Съдържа витамин D и селен
Сланината е чиста мазнина, 94 г на 100 г, съдържа малко протеини и нула въглехидрати. Калоричното ѝ съдържание е високо - 850 ккал, така че е по-добре да ядете не повече от 15-20 г сланина, за предпочитане през деня, не по-късно от шест вечерта.
Сланината съдържа наситени мазнини, олеинова и линолова мастни киселини.
Сланината съдържа много витамини D, A и B. Съдържа и важни макро- и микроелементи: натрий, сяра, фосфор, цинк, селен. В сланината има много селен - до 20 мкг на 100 г продукт. Известно е, че поддържа функционирането на имунната система и има антиоксидантна и противоракова защита.
Ползите от сланината
Редовната консумация на сланината в адекватни количества може да създаде запас от висококачествени мазнини, които са изключително необходими за тялото. Мазнините са важни за изграждането на нови клетъчни структури. Например, клетъчна мембрана мембрана, състояща се от два липидни слоя: благодарение на мазнините клетката възстановява структурата си по време на деленето и това, както е известно, се случва редовно.
Мазнините също играят ключова роля в дихателната функция, осигурявайки висококачественото образуване на алвеоларната мембрана.
Повърхностно активното вещество, тънък слой мазнина, покриващ алвеолите, му придава обемната структура на надут балон, поради което белите дробове извършват пълен газообмен, осигурявайки доставка на кислород и отстраняване на въглероден диоксид.
Ефект върху червата
Мазнините в диетата стимулират добре потока на жлъчката, осигуряват отстраняването на жлъчката и стартиране на процеса на разграждане и усвояване на хранителни вещества.
Болусът на храната, който влиза в дванадесетопръстника от стомаха, получава необходимите порции жлъчка. Има пълно активиране на панкреатичните ензими, което като цяло води до координирана работа на всички храносмилателни органи, осигурява защита срещу паразити, вируси и бактерии, а също така стимулира нормалната чревна подвижност.
С какво да ядем сланината
Сланината, както всяка мазнина, може да се консумира както с протеини, така и с въглехидрати (с изключение на плодовете). Може да се комбинира с:
· месни продукти,
· пълнозърнест хляб,
· добавете към пържени картофи и зеленчукови яхнии.
При спазване на нормите за консумация свинската мас се усвоява пълноценно и ефективно от организма.
Кой не трябва
Трябва да ограничите мазнините в диетата сихора със заболявания на жлъчния мехур и панкреаса, стомашно-чревни проблеми - гастрит, колит, синдром на раздразнените черва.
Продуктът е противопоказан за хора с нарушения на липидния метаболизъм и висок холестерол, казва диетолог Татяна Мещерякова, цитира actualno.com. За хората с наднормено тегло е по-добре да изключат или значително да ограничат мазнините (не повече от 15-20 g на седмица). На деца над три години се разрешава свинска мас в малки количества, до 10 г на седмица, без кожа.