Защо суровото месо променя цвета си?
Ако месото, което сте купили само преди ден от месарницата, промени цвета си, със сигурност няма да се чувствате особено спокойни да продължите с рецептата, която сте замислили. Но е важно да знаете, че промененият нюанс не винаги е сигурен знак, че месото не е прясно или годно за консумация.
Когато става въпрос за безопасността на суровото месо, трябва да знаете повече, отколкото изглежда на пръв поглед.
Как да разпознаете развалено месо?
Лошата миризма, лигавата или лепкава текстура, както и обезцветяването са потенциални признаци за разваляне на месо.
Цвят: Червеното месо трябва да е ярко червено - тогава е най-прясно. Ако стане лилаво или кафяво, вероятно все още е безопасно за ядене, но е било изложено на известно количество кислород. Когато суровото пиле се развали, то става сивкаво, губейки розовината си. Най-добре е да не го използвате.
Докосване: Натиснете месото с пръст. Ако е прясно, ще се върне обратно. Ако е по-старо, може да е загубило част от тази еластичност. Никога не трябва да се усеща лепкаво.
Защо суровото месо променя цвета си
Ще използваме пример със сурова телешка кайма. Ако започне да покафенява, простата причина е, че е била изложена на кислород. Има обаче и други обяснения защо суровото месо може да стане кафяво - температура, излагане на светлина и развитие на микроби. Понякога месото може да е сиво-кафяво отвътре, но не поради разваляне. Този цвят всъщност показва липса на излагане на кислород, което е нормално.
Ако сурово месо обаче стане кафяво или сиво отвън, вероятно все още не е опасно, но започва да гние, пише actualno.com.