Здравни експерти: Избягвайте консумацията на рохки яйца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:44 / 17.07.2024
1624
Приготвянето на рохки и забулени (поширани) яйца стана по-популярно през последните години, най-вече заради така актуалните брънч предложения, които включват различни тостове и салати. И докато няма как да отречем колко добре се комбинират яйцата с подобни лесни и вкусни рецепти, в същото време не може да не се запитаме дали всъщност е безопасно да ги ядем полуготови.

Предвид нарастващите случаи на птичи грип (H5N1) през последните дни в САЩ и неотдавнашното предупреждение на Европейската агенцията за безопасност на храните (EFSA) за опасност от пандемия и по нашите ширини, е разбираемо защо хората подхождат по-предпазливо. В крайна сметка, въпреки името си, птичият грип може да засегне както пернати животни, така и хора.

Вирусът реално може да бъде смъртоносен за нас, но успокояващите новини са, че рискът да се заразим е нисък.

От една страна, птиците, чиито яйца консумираме, би следвало да са проверени и здрави, докато от друга - респираторните вируси като H5N1 по начало се предават най-ефективно по дихателните пътища. Следователно е по-лесно да се заразим с него, ако някой около нас кашля или киха, вместо ако погълнем заразена храна, предава lifestyle.bg.

Въпреки това обаче здравните експерти препоръчват да се "презастраховаме" и да избягваме консумацията на рохки яйца. Дори и да оставим настрана птичия грип, птиците могат да пренасят бактерии от салмонела, които могат да достигнат до вътрешната и външната черупка на яйцата. Следователно, ако изядем не добре сготвено яйце, съществува риск да се разболеем от салмонела.

Със сигурност не бихме рискували това, тъй като инфекцията може да бъде сериозна. Симптомите обикновено се проявяват между шест часа до шест дни по-късно и включват диария, треска, повръщане и стомашни спазми. Опасността от тежка инфекция е по-висок при деца до и на пет години, възрастни над 65 години, както и хора с по-слаба имунна система.

Подобно на възможността от заразата с птичи грип, със салмонелата рискът също не е заплашително висок. Това обаче не означава да не бъдем предпазливи. За да нямаме повод за притеснения и да не се лишаваме от консумацията на така вкусните и иначе и полезни яйца, е добре да следваме няколко практични правила.

Като за начало, не е препоръчително да ги ядем рохки, забулени или като цяло не добре сготвени. Още докато сме в магазина обаче, не бива да пропускаме да се уверим, че яйцата не са се счупили или пукнали и съответно са предпазени от бактерии. Освен това винаги трябва да ги купуваме само от хладилните витрини в магазина. В случай че температурата им надвиши пет градуса по Целзий, яйцата могат да се развалят и да ни разболеят, пише Self.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Малко преди 100-годишния си юбилей: Почина гръцкият композитор Ми...
Тази зима ще бъде по-студена за Европа
Появиха се кадри от "Сиромах" на Емануела
Джъстин Бийбър с шокираща изповед за наркотиците
Срещали ли са се децата на принц Хари и принц Уилям?
Анелия най-после проговори за катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).