Зелето - новата суперхрана

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:47 / 30.05.2024
1234
Зелето е гастрономически и хранителен хит, който измести брюкселското зеле като нова суперхрана. Разглеждайки кулинарни канали в социалните мрежи, ще попаднете на безброй видеоклипове на готвачи от цял ​​свят, възхваляващи зелето като изключително универсален зеленчук.

Зелето е много богато на хранителни вещества. Съдържа фибри, половината от дневната нужда от витамин К, една трета от необходимостта от витамин С и 10 процента от дневната нужда от фолат. Този листен зеленчук също съдържа следи от манган, витамин В6, калций, калий, витамин А, желязо и рибофлавин.

Зелето принадлежи към семейството на броколите и карфиола. Всички те съдържат съединения, които се борят с рака и имат силата да контролират възпалението и да намалят риска от сърдечни проблеми. И за разлика от някои други храни, които имат репутация на суперхрана, като авокадото или боровинките, зелето е много по-бюджетно.  

Според ChefIQ зелето понякога им лоша репутация, главно защото може да издаде неприятна миризма на сяра, когато е преварено. 

"Въпреки това, когато са приготвени правилно, тези зеленчуци могат да добавят богатство към вашите ястия“, отбелязват те. 

Освен че намалява възпалението, зелето съдържа и полезни за сърцето антоцианини, които принадлежат към семейството на флавоноидите. Проучване от 2013 г., публикувано в списанието Circulation, включващо 93 600 жени, установи, че тези с по-висок прием на храни, богати на антоцианини, имат по-нисък риск от инфаркт. Освен това фибрите помагат за намаляване на лошия холестерол.

Все пак трябва да се отбележи, че консумацията на големи количества кръстоцветни зеленчуци може да причини подуване на корема поради високото им съдържание на фибри, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Търсите ли симетрия при подредбата на предметите, миете ли си ръц...
Радио "Фокус" с обновена програмна схема и профил
Ето какви са първите действия при хранително отравяне 
Работохолиците: Хората, които работят дори когато почиват и бавно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).