Жегите ни натиснаха: Какви са правилните параметри за работа на климатика през лятото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:43 / 04.06.2024
1409
С наближаването на летния сезон все по-често възниква въпросът за правилното използване на климатика през лятото. Ето няколко съвета как да се възползвате максимално от ефективността му.

Как да използваме климатика през лятото

Първото, което трябва да направите, е да съобразите квадратурата на помещението с големината на климатика – прекалено малкият няма да успява да се справи с достигането на желаната температурата, като същото се отнася и ако е прекалено голям. Съветът на специалисти в случая ще бъде най-доброто, което можете да направите.

Препоръчваме ви уредът да бъде монтиран на източната или северната страна на помещението там, където има повече сянка, и не се огрява от директна слънчева светлина, съветват експертите от belani.

Изолацията също е ключов фактор, когато искаме да се справим с летните жеги. Тя задържа топлината през зимата и хладния въздух през лятото. Ако бъде комбинирана със спуснати щори или плътни завеси върху прозорците, то можете да бъдете сигурни, че системата ще си върши чудесно работата.

Фокусирайте се върху енергийния клас, когато правите своята покупка. Инвестирайте в климатизатор с висок клас, който ще ви се отплати във времето с ефикасност и ниски сметки за ток.

За разлика от зимата, когато правилото е, че климатикът трябва да не се изключва, то в летните горещини се препоръчва той да бъде включен поне два часа, преди да се приберете в дома си. Освен това е нужно да поддържате температура от порядъка на 22-25 градуса, независимо , че навън е 30+, това помага за по-добрата му работа, както и правилното функциониране на човешкия организъм.

Не е добра идея климатичната система да се намира до нагревателни уреди. Те забавят процеса на охлаждане, освен това разходът на енергия се увеличава. Един малък трик, с който можете да си спечелите по-бързо и ефективно охлаждане, е да включите таванния вентилатор (ако разполагате с такъв), така въздухът ще се разнесе навсякъде в помещението и ще достигне мигновено до потребителя.

Правите чести проветрения на стаята, по възможност рано сутрин и късно вечер. Застоелият въздух може да причини различни здравословни проблеми, като алергии на дихателните пътища и различни други заболявания.

Виж коментарите (3)

Още по темата (429):
01.07.2024 Варненци, предупредени сте! Екстремни жеги в утрешния ден
01.07.2024 Едни плюят родното Черноморие, други им отговарят "стига сте мрънкали"
01.07.2024 Какво показаха пробите на морската вода при Кранево и Албена?
01.07.2024 Морската вода във Варна завря, вижте колко градуса удари
01.07.2024 Наградиха призьорите от конкурса за туристическо лого на Варна
01.07.2024 Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично задръстване
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).