Живот в условия на криза: Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:51 / 30.03.2023
1164
Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза? Много ресторантьори назначават персонал с обещание за по-големи бакшиши от заплатата. Във времена на висока инфлация обаче се наблюдава тенденция - клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали.

"Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че "не се приемат плащания с карта“. Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много, разказва пред bTV Роберто Маринов, който е автор на книгите "Спести пари, не ги харчи“ и "Внимание, потребители“.

Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.

Според Маринов практиката бакшишите да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.

"Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме едно родопско курортно село. Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя още той.

Много служители от сферата на обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.

"За НАП най-добре е бакшишите да бъдат утвърдени и законни. Но отново казвам, че не виждам раздвижване в тази посока. Има собственици на заведения, които назначават персонал на минимална заплата или на заплата, близка до минималната, като стимулират персонала да си изкарва допълнителни доходи от получаването на бакшиш. В някои заведения дори съществуват изградени системи за разпределение на бакшишите между персонала“, казва Маринов.

Даването на бакшиши е обичай, на много места по целия свят, но в някои страни, може да е обида за културата на хората. Най-общо казано, повечето европейски държави, включително Франция, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Ирландия, Португалия и Великобритания е прието да се оставят между 5% и 10% (в местна валута пари в брой).

Ако се храните в ресторант в Италия, може да видите думата "corperto“ на сметката си – това е "такса за покриване на сървиса“, но не е задължително да отиде при обслужващия персонал, така че ако искате да дадете бакшиш, го направете отделно. Известен с това, че е невероятно скъп, бакшишът в ресторантите в Скандинавия и Исландия не се очаква и обикновено се покрива от общата цена на храната. Във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Чехия и Унгария, ако смятате, че искате да дадете бакшиш, даването на 1 до 2 евро на пиколото е нормална и около 2 до 5 евро на домашните помощници над хонорара.

Виж коментарите (1)

Още по темата (603):
24.04.2025 Няма да повярвате за колко се продават във Варна
19.04.2025 "Цените ще скочат – вносът също ще е скъп": Българските плодове станаха жертва на климатичните промени
18.04.2025 Цените на яйцата без промяна: Поскъпват основни храни, плодове и зеленчуци
15.04.2025 Шефката на КЗП Мария Филипова: Има разминавания между обявените цени на етикети и брошури, и цените, които плащат българите на касите!
03.04.2025 Цени на пазара: Връзка лук и по килограм домати и картофи – 40 лева
01.04.2025 Животновъдите: Браншът е системно "мачкан" от прекупвачите
Още новини от Любопитни новини:
Минералните бани, които лекуват над 50 заболявания
Яли ли сте зелена баница, рекарник и млечник?
Една зодия днес ще получи награда
Чудото на Ванга: Съживявала хора в клинична смърт
Този продукт е изключително подходящ за хора, които искат да отсл...
На тези места хората живеят най-дълго - ето защо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).