Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще станат част от тестените и бобови изделия у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
12:06 / 26.01.2023
3058
Домашните щурци и ларвите на брашнен бръмбар вече могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах. Експертите твърдят, че насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества. 

Според доц. Десислава Вангелова от катедра "Месо и месни продукти" в УХТ - Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ. "Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи", обясни тя.

По думите ѝ хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос. "Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия", посочи доц. Вангелова.

Виж коментарите (10)
Още новини от Любопитни новини:
Чудото на Ванга: Съживявала хора в клинична смърт
Този продукт е изключително подходящ за хора, които искат да отсл...
На тези места хората живеят най-дълго - ето защо
Тракийските думи в българския език, които използваме и днес
Гледаемостта на филма "Конклав" скочи с над 200% заради кончината...
5 хранителни вещества за хора над 50 години


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).