Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Златина Толева: Театърът на сетивата е много силно въздействащо преживяване
Автор: Живко Кръстев 14:33 / 25.10.2023Коментари (0)497
©
Театърът на сетивата е много силно въздействащо преживяване, което отключва различни аспекти от човека, в зависимост от това с каква нагласа и в какво състояние всеки влезе в него. Това каза Златина Толева – ръководител на "Театъра на сетивата София", в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". 

Театърът на сетивата работи с всички сетива, докато киното и класическият театър работят с две основни – визуалното и слуха. "Ние работим много с аромати, с докосване, с осезание, дори с вкуса понякога. Много често работим в пълен мрак или затваряме очите на публиката, за да изолираме доминиращото зрение, за да могат всички останали сетива да се активират“, обясни Златина Толева.  

Театърът на сетивата е изкуство, което използва най-необичайни места. "Колкото по-нестандартни, толкова по-добре. При нас публиката е активен участник, който се движи из тези пространства-лабиринти на необичайните места, които избираме за нашите представления“, поясни тя.  

"Театърът на сетивата“ съществува в България от 2010 г., като всяка година през трупата преминават нови артисти. "Всеки път работим с доброволци, които обучаваме и въвличаме в този метод. Всяко сетивно представление се играе за максимум 30 души публика, а артистите, които участват в него, са между 18 и 25“, обясни Златина Толева.  

Представленията са с продължителност около час до час и половина. 

Обратната връзка, която публиката оставя след всяко представление, показва, че театърът на сетивата оставя силен отпечатък. "Това е преживяване, което те потапя в друг свят или дори в твоя свят, който обаче отдавна е забравен или потулен зад ежедневната рутина. Това е преживяване, което те свързва повече със сетивата ти, активира асоциациите, въображението, спомените, свързва те с вътрешната ти тишина и дълбочина.“ 

Спектакълът "Бял лист“ ще има своята премиера на 28 октомври. "Бял лист“ е имерсивен сетивен пърформънс. Той потапя именно с личното участие на публиката. Хората влизат лично, самостоятелно в тази инсталация-лабиринт, която сме подготвили, и се срещат лично с всеки един от артистите, с които си взаимодействат, и след това продължават да се движат в пространството, в което се срещат със следващите. Самият пърформънс е финален резултат от един по-дългосрочен проект със същото име, в което "Театър на сетивата София“ си партнираме с Фондация ИМПРУВ, която се занимава с превенция и с подкрепа на жени и момичета, преживели домашно насилие“, разказа Златина Толева.  

"Пътуване във Всичколената“ пък е представление за деца от 6 до 106 години. Той е замислен като семейно преживяване. "Този спектакъл го правим вече три години в различни пространства. Искаме това да бъде един постоянен проект, в който да могат да минат всички деца на България, тъй като той ги инициира в света на Всичколената, в който всяко нещо е живо, всяко нещо е приятел и ти можеш да се свързваш с всички елементи, с всички хора и същества, независимо от техните различия, и да творите заедно. Това е много въздигащо, вдъхновяващо и възпитаващо преживяване за децата“, посочи Златина Толева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: